Κουτσή νίκη της Άγκελα Μέρκελ σηματοδοτούν οι εκλογές στη Γερμανία, η οποία μετά τον καταποντισμό των συμμάχων της των Φιλελεύθερων του ανθέλληνα Ρέσλερ, υποχρεώνεται να συνάψει κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτε;ς ή τους Πράσινους . Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ πέφτουν στο 41,8% με per;ipoy 300 έδρες, οι τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, η Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και οι Πράσινοι στο 8,4% και 60 έδρες.Το κόμμα που υποστηρίζει τη διάλυση της ευρωζώνης, Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD ) με ποσοστό 4,8 %, μένει μια ανάσα έξω από τη Βουλή όπου το όριο εισόδιο είναι πολύ υψηλό 5 %.
Ο Μπερντ Λούκε, ο ηγέτης της AfD, χαιρέτισε το «πολύ ισχυρό αποτέλεσμα», αναφέροντας ότι το AfD «εμπλούτισε τη δημοκρατία στη Γερμανία». Το AfD ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2013 και μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και μια άλλη Γερμανία που δε συμφωνεί με τη μεγαλοσχημοσύνη της Άγγελας Μέρκελ και την επιθυμία της να καταδυναστεύσει ολόκληρη την ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Τι υποστηρίζει το AfD
Το AfD τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του ευρώ, όχι όμως εναντίον της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ενότητας. Υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο νόμισμα που υπονομεύει αντί να προωθεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πλήττοντας πρώτα τις αδύναμες οικονομίες του νότου με συνέπεια την εξασθένηση ολόκληρης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Η ευρωζώνη δηλ. λειτουργεί ως διαλυτικό και όχι ενωτικό στοιχείο των ευρωπαϊκών εθνών, αφού απομακρύνει τις νότειες από τις βόρειες χώρες, αδυνατίζει τις πρώτες και σε τελευταία ανάλυση και ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Η γηραιά ήπειρος έτσι, υποβαθμίσμαται στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων και αυυτό πλήττει όλους και φυσικά και την ίδια τη Γερμανία. Τα επιχειρήματα που αναπτύσσει το AfD ενάντια στην ευρωζώνη είναι τεκμηριωμένα σε επιστημονικές οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και βιβλία με συναφείς προβληματισμούς και θέσεις.
Το νεοπαγές AfD είναι το πρώτο κόμμα μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες που συγκεντρώνει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων,λίγο κάτω του 5 % των 62 εκ. ψηφοφόρων για να εισέλθει στη Budestag. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία ενός εναλλακτικού ή και ανατρεπτικού κόμματος το οποίο υπέστη ανηλεή πόλεμο από το πανίσχυρο κυβερνητικο-δημοσιογραφικό κατεστημένο, το οποίο ύστερα από ένα αρχικό πέπλο σιωπής, προχώρησε σε πιο βίαια μέσα. Ο επικεφαλής του AfD του Μπερντ Λούκε χτυπήθηκε από τραμπούκους, οι αφίσες του κόμματος σχίζονταν συστηματικά, μέχρι και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε του επιτέθηκαν, στην προσπάθεια να εμποδίσουν την είσοδό του στη Βουλή.
Στα πλαίσια της κατασυκοφάντησής του είναι και η δημιουργία εντυπώσεων ότι είναι ακροδεξιό κόμμα, κάτι που φοβίζει το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο λόγω του προηγούμενου της ανόδου των ναζιστών στην εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Στην πραγματικότητα το AfD απέκλεισε κάθε συνεργασία με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα, αποτρέποντας τους ψηφοφόρους του να το ψηφίσουν, μια ενέργεια που ίσως τους στοίχισε και την είσοδο στη βουλή. Στις κατηγορίες της πολυπολιτισμικής γερμανικής αριστεράς που υποστηρίζει το ευρώ ότι, το AfD είναι κατά των μεταναστών, προσδίδοντάς τους έτσι μια δεξιά ετικέτα, το AfD απαντά ότι θεωρεί απλώς αναγκαίο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων. Η κατασυκοφάντησή τους ως ακροδεξιό κόμμα δεν είναι τυχαία αλλά κατευθύνεται από συστημικά κέντρα. Ακόμα και στην Ελλάδα προωθείται από παρόμοια κέντρα η ίδια εικόνα κατά κύριο λόγο από το «μεγάλο κανάλι» και τους άλλους ραγιάδες του κεντρικού συστήματος πληροφόρησης. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Το κατεστημένο χτυπά αυτό που φοβάται περισσότερο.
Τα στελέχη του, σε μεγάλο ποσοστό καθηγητές οικονομικών Πανεπιστημίων, όπως και οι ψηφοφόροι του AfD, προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα από την αριστερά έως την κεντροδεξιά.
Το AfD, ο Μπερντ Λούκε και η Ελλάδα
Η ενδυνάμωση ενός κόμματος όπως το AfD, ανατρέπει τα ισχύοντα πολιτικά δεδομένα, με προοπτική τη διάλυση της ευρωζώνης μέσα στην καρδιά της, την ίδια τη Γερμανία. Για την Ελλάδα ειδικότερα, οι εκλογές αυτές φαίνεται ότι είχαν μεγαλύτερη σημασία και από τις εκλογές στην Ελλάδα, όπου όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν υποκύψει στη θρησκεία του Μερκελικού ευρώ. Το AfD θα είναι παρών σε επερχόμενες εκλογές στα διάφορα γερμανικά κρατίδια και φυσικά στις επόμενες γενικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια. Η πιο σημαντική επόμενη πρόκληση είναι η ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014.
Ο επικεφαλής του Afd καθηγητής οικονομικών Μπερντ Λούκε, κατηγορήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές ότι, χλεύασε τη χώρα μας εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή με ελληνική σημαία που είχε μια τρύπα στη μέση. Ο Λούκε πράγματι πήρε μέρος σε μια από τις πλέον δημοφιλείς εκπομπές του πολυπράγμωνος παρουσιαστή Μπέντζαμιν Στούκραντ-Μπάρε (Benjamin Stuckrad-Barre ), ο οποίος τον ξάφνιασε εμφανίζοντας την ελληνική σημαία με την τρύπα. Ο Λούκε τυλίχτηκε με αυτήν, κάτι που εδώ τυχαία ή σκόπιμα παρερμηνεύτηκε ως μειωτική πράξη χωρίς να είναι φυσικά. Αυτή η σύντομη σκηνική παρουσία, προβλήθηκε επανειλημμένα ως διαφημιστικό σποτ και προξένησε λανθασμένες εντυπώσεις, αφού ο Λούκε στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν υποστηρικτές προς την Ελλάδα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το AFD μας εξήγησαν ότι σε μια σκληρή προεκλογική μάχη και με δεδομένο τον πόλεμο που υφίστανται, θα ήταν λάθος να αρνηθεί ο επικεφαλής τους να συμμετέχει σε μια πολύ δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή με εκατομμύρια τηλεθεατές όπου θα του δινόταν η ευκαιρία να προβάλλει τις απόψεις του κόμματος,. Οι οποίες κάθε άλλο παρά είναι ανθελληνικές, αφού υποστηρίζουν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για το καλό της Ελλάδας, των χωρών του νότου και όλων των χωρών της ευρωζώνης, όπως και της ίδιας της Γερμανίας.
Λίγο πρωτύτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kolner Stadt Anzeiger, ο Μπερντ Λούκε είχε τονίσει, μεταξύ άλλων υποστηρικτικών σχολίων για τη χώρα μας ότι, " η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να διασώσει την οικονομία της". Στην ερώτηση "γιατί οι Έλληνες δε θέλουν να φύγουν από το ευρώ;», ο Μπερντ Λούκε απάντησε: «Θέλω να επιστρέψω την ερώτηση: Τους Έλληνες τους ρωτήσαμε; Επί Παπανδρέου είχε προταθεί κάποτε ένα δημοψήφισμα, το οποίο ακυρώθηκε μετά από κραυγαλέες διαμαρτυρίες των υπολοίπων ηγετών της ευρωζώνης, προφανώς γιατί φοβούνταν ότι η απόφαση θα ήταν "όχι" στο ευρώ». «Δηλαδή εσείς θα εκπροσωπούσατε τα συμφέροντα των Ελλήνων καλύτερα από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι της Kölner Stadt Anzeiger. Και ο Μπερντ Λούκε επιμένει: «Ναι, γιατί οι Έλληνες θα απαλλάσσονταν επιτέλους από τα χρέη τους και με δικό τους νόμισμα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Ο αντιπρόεδρος του AfD επίσης καθηγητή οικονομικών Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε συνέντευξή του σχετικά με τη μεταφορά της διαχείρισης των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι "καμία νομισματική ένωση δεν αξίζει τέτοια στέρηση για όποια χώρα όπως η Ελλάδα". Ο ίδιος προέτρεψε τη χώρα μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της και τη Γερμανία «να μη συμμετέχει στη στέρηση των δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού».
Συνεργασία του AfD με το κόμμα Δραχμή 5 *
Το AfD, μετά την αναβάπτισή του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για συσπείρωση των πολιτικών κινήσεων ενάντια στην ευρωζώνη σε όλες της χώρες με πρώτη την Ελλάδα όπου έχουν αναπτυχθεί σχέσεις με το κόμμα Δραχμή 5 *, ο επικεφαλής του οποίου καθηγητής Θ. Κατσανέβας έχει μιλήσει ως προσκεκλημένος του σε δύο εκδηλώσεις του, στο Μούνστερ και στη Στουτγάρδη. Στην τελευταία πολύ μεγάλη συγκέντρωση στη Στουτγάρδη στις 23 Αυγούστου τρέχοντος, η ομιλία του για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που οφείλεται κυρίως στην ευρωζώνη, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες. ( βλ. σχετικό δημοσίευμα με ολόκληρη την ομιλία του Θ.Κ. στην εδώ ιστοσελίδα μας).
Ο επίσης ομιλητής στην ίδια εκδήλωση Αλεξάντερ Σταρμπάτι, καθηγητής οικονομικών και συγγραφέας βιβλίου για το καταστροφικό ευρώ, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του εξηγώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το ευρώ για την Ελλάδα. Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και σε συνέντευξή του στο BBC πριν από την εκδήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος στη Στουγκάρδη καθηγητής Λόταρ Μάιερ (Lothar Mayer ).
Ο Θ. Κατσανέβας συζητώντας με κορυφαία στελέχη του AfD κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η ανατροπή της καταστρεπτικής για όλους ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό να έρθει μέσα από την ίδια τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό και η παρουσία και ισχυροποίηση του AfD είναι τεράστιας σημασίας. Όταν μέσα στην καρδιά της ευρωζώνης, υπάρχει ισχυρή αντίσταση απέναντί της, τότε είναι αναμενόμενο να λειτουργήσει ως σπίθα ανάφλεξης και για τις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο όπως είναι η Ελλάδα η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, που μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν υποκύψει στην οικονομική υπεροπλία των Γερμανών της Άνκελα Μέρκελ.
Ο Μπερντ Λούκε ή άλλο κορυφαίο στέλεχος του AfD, θά έρθει στην Ελλάδα ως καλεσμένος του κόμματος Δραχμή 5 * και θα αναπτύξει τις θέσεις του κόμματος στο προσεχές διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου