Την ώρα που η κυβέρνηση των "εξωγήινων", παραληρεί με ονειρώξεις ενός ρόδινου μέλλοντος που συνεχώς αναβάλλεται, το συνεταιράκι της ένταξής μας στο ευρώ, η Goldman Sachs, στην τελευταία της έκθεση αναφέρει ότι, απαιτείται νέος γύρος εσωτερικής υποτίμησης σε επίπεδα του 15-20%. Και αυτό, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την υποβοήθηση της αναπτυξιακής προσπάθειας. Δηλαδή, δεν έχουμε μαστιγωθεί όσο θα έπρεπε και χρειαζόμαστε και άλλο!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εσωτερική υποτίμηση έχει ήδη αγγίξει το 23% μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Οπότε αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει τις μεταρρθμίσεις, τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται επιπλέον, θα οδηγήσουν σε μείωση του βιωτικού επιπέδου κατά -43%!
Η έκθεση της GS έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ταυτίζεται με τις θέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, διαγράφεται σε όλο του το μεγαλείο το τεράστιο χάσμα των κυβερνητικών εκτιμήσεων για το success story καισε σχέση με τις ant;istoixew της Τρόϊκα. Στην ίδια γραμμή με τις εκτιμήσεις της Τρόϊκα και την έκθεση της GS, είναι και οι επίσης πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του μίστερ Σόϊμπλε. O οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι είμαστε "κακά παιδιά", όπως γράφει η τρόϊκα στη ενδιάμεση έκθεσή της και κατά συνέπεια δε θα μας δώσει την τρέχουσα δόση.
Η νέα εσωτερική υποτίμηση που έρχεται ορμητική συνεπάγεται και νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις κλπ.
Μεταξύ άλλων, η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στους δείκτες χρέους / ΑΕΠ θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με περισσότερη λιτότητα. Ο χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει προκαλέσει έκπληξη τον τελευταίο χρόνο, ιδίως σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, σημειώνει. Εάν αντανακλά εμπροοσθοβαρή εσωτερική υποτίμηση που διασφαλίζει συντομότερη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η επίπτωση στους δείκτες χρέους θα είναι μικρή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εάν ο χαμηλός πληθωρισμός υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού, οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, επιφέροντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πάντως ότι στην παρούσα φάση εκτιμά ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται στην εμπροσθοβαρή προσαρμογή. Όπως αναφέρει, με βάση τις εκτιμήσεις της, χαμηλότερος πληθωρισμός κατά 1 μονάδα βάσης αυξάνει το δείκτη χρέους / ΑΕΠ κατά 10-20 μονάδες βάσης σε περίοδο δεκαετίας.
Κατα τα άλλα το κυβερνητικό success story καλά κρατεί. Aλλά να μην το ξεχνάμε. Αν φύγουμε απο το ευρώ θα γίνουμε Αλβανία. Kαι το χειρότερο. Εξωγήϊνα ζόμπι θα κατέβουν για να μας ρουφήξουν το αίμα...
Γιάννης Πετράκης για τη ΔΡΑΧΜΗ
Πηγή : http://goo.gl/auyEBs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου