1 Σεπ 2014

Άνοδος του ευρωσκεπτισμού και στη Γερμανία


Στις εκλογές που έγιναν χτες στη Σαξονία,ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας με πληθυσμό 4,3 εκ. κατοίκων, το  ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παίρνει 10% των ψήφων και εκλέγει 10 βουλευτές στο  κρατιδιακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ.Είναι ένα αποτέλεσμα σούπερ και είναι καιρός να αλλάξει η Γερμανία», είπε ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του AfD και καθηγητής των οικονομικών.


Οι Χριστιανοδημοκράτες της κα Μέρκελ που κυβερνούν στη Σαξονία από την επανένωση της Γερμανίας, συγκέντρωσαν το 40% των ψήφων και ακολουθούν η  Αριστερά (Die Linke) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους Φιλελεύθερους να μένουν εκτός Βουλής, γεγονός που δημιουργεί κυβερνητικό πρόβλημα.

Το κόμμα  AfD, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 με κύριο πρόταγμα την κατάργηση της ευρωζώνης, σημειώνει διαχρονικά εντυπωσιακή ανοδική πορεία,. Στις εκλογές του περασμένου χρόνου δεν μπήκε στην Budestang, αφού συγκέντρωσε λίγο λιγότερο από το όριο του 5%. Στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 εισήλθε με άνεση στο ευρωκοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 7% και τώρα στις εκλογές στη Σαξονία ψηφίστηκε από το 10% των εκλογέων, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. 
Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, Στάνισλαβ Τίλιχ, θα πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο εάν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) τελικά μείνουν εκτός του κρατιδιακού κοινοβουλίου στην Δρέσδη, όπως υποδεικνύουν τα έξιτ πολ.Κατά πάσα πιθανότητα, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κόμματος της Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.



- See more at: http://www.drachmi5.gr/diethni/anodos-toy-eyroskeptismoy-kai-sti-germania#sthash.d1xsrL5C.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: