25 Απρ 2015

Ξαναγεννιέται από τις στάχτες της η Αργεντινή – Υπερσυμφωνίες για πυρηνικά και ενέργεια με Ρωσία!


Λίγες ώρες μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2001, η Πρόεδρος της Αργεντινής επισκέπτεται τη Μόσχα για να ενθαρρύνει τις ρωσικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Αργεντινής, καθώς και για άλλες συνεργασίες.Η Χριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση την Πέμπτη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου, δήλωσε σήμερα ο υπασπιστής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.Η επίσκεψη της Φερνάντεζ, η οποία έρχεται καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, έχει επίσης στόχο να ενθαρρύνει τις ρωσικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας της Αργεντινής.


Σε συνάντηση με Ρώσους και Αργεντινούς επιχειρηματικούς ηγέτες η Φερνάντες δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε τις σχέσεις με τις επιχειρήσεις, γιατί η Αργεντινή είναι μια χώρα για επενδύσεις».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου Φερνάντες, οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν πάνω από 20 έγγραφα σχετικά με συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων πυρηνικής ενέργειας.

«Οι συμφωνίες σηματοδοτούν μια νέα φάση στις σχέσεις με τη Ρωσία και τον πυρηνικό τομέα της Αργεντινής και λέει πολλά για τις πολυμερείς πολιτικές της Αργεντινής», δήλωσε ο Υπουργός Σχεδιασμού και Δημοσίων Επενδύσεων Χούλιο ντε Βίδο την Τετάρτη.

Φερνάντες και Πούτιν αναμένεται να επικεντρώσουν τη συνάντησή τους στην πρόοδο μιας συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στη Λατινική Αμερική και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την Αργεντινή, καθώς στρέφεται σε άλλες περιοχές λόγω των αυξημένων εντάσεων με τις δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν αυθαίρετα επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα κατηγορώντας το Κρεμλίνο για την υποβοήθηση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν δόθηκε ποτέ από την ΕΕ, ή την Ουάσιγκτον, για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ η Ρωσία έχει αρνηθεί σταθερά οποιαδήποτε ανάμιξη, εκτός από την ανθρωπιστική, στη γειτονική χώρα.

Η Αργεντινή απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ τον περασμένο χρόνο, καλώντας τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία υπήρξε υποστηρικτική της αξίωσης της Αργεντινής επί των νησιών Μαλβίνες, τα οποία αυθαίρετα ελέγχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Αργεντινή είναι ένας από τους στρατηγικά πιο σημαντικούς συμμάχους της Ρωσίας στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αργεντίνικης εταιρείας ενέργειας YPF, Miguel Galuccio αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Gazprom International για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής.

Η Ρωσία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα λεγόμενα πεδία σχιστόλιθου Vaca Muerta της Αργεντινής στο νότιο τμήμα της χώρας, τα οποία θεωρούνται ότι είναι από τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστόλιθου στο Δυτικό Ημισφαίριο και θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την ενεργειακή απόδοση της Αργεντινής μέσα σε μια δεκαετία σύμφωνα με το Reuters.

telesur
Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce


Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/04/blog-post_2818.html#ixzz3YKRfWA4P

Δεν υπάρχουν σχόλια: