25 Απρ 2015

CERP: ΕE,Ομπάμα,Μέρκελ θέλουν αλλαγή κυβέρνησης


Με άρθρο στο Aljazeera America, o Mark Weisbrot αφήνει βαριά υπονοούμενα κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του Ομπάμα και της Μέρκελ ότι μέσω της πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας θέλουν αλλαγή ή συνθηκολόγηση της Αθήνας αλλά χωρίς Grexit. Ποια η συμβολή του Τύπου.

Μπορεί Ομπάμα και Μέρκελ να μην θέλουν ένα Grexit και παρά τα «κινδυνολογικά» δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας (πολλά από τα οποία είχαν πιθανώς πολιτικά κίνητρα) κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, γράφει ο Mark Weisbrot στο Aljazeera America.


O Weisbrot, επικεφαλής στο Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον (Center for Economic and Policy Research), κάνει λόγο για στρατηγική πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να την ωθήσουν εκτός ευρώ, κάτι που όπως λέει είναι «βαθιά αντιδημοκρατικό και λάθος».

Όπως γράφει στο άρθρο του με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι μπορεί να πιέζουν για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα», υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την ώρα που η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για το Eurogroup της Λετονίας και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης.

Γράφει ο Weisbrot:

“Η πιο κοινή εκδοχή είναι ότι οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να υιοθετήσει.

Τα περισσότερα ΜΜΕ φαίνεται να είναι με το μέρος των Ευρωπαίων αντί της Ελλάδας, ενώ ακόμα και τα Μέσα που εμφανίζονται πιο ουδέτερα ή φιλικά προς την Ελλάδα, μιλούν για Ευρωπαίους αξιωματούχους που απειλούν την κυβέρνηση με «όπλο» τον έλεγχο της χρηματοδότησης της Ελλάδας και του τραπεζικού τους συστήματος, προκειμένου να «γονατίσουν» την Αθήνα.

Αυτό που αποτυγχάνει να αναδείξει αυτή η εκδοχή είναι ο «ελέφαντας» στο διαπραγματευτικό τραπέζι: ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους συνομιλητές της, η Ευρώπη φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Και γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτή είναι ακριβώς η στρατηγική που ακολουθούν.

Στόχος είναι να πλήξουν τόσο πολύ την ελληνική οικονομία, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να χάσει την υποστήριξη που έχει από το λαό και τελικά να την αντικαταστήσουν.

Η στρατηγική αποσταθεροποίησης ξεκίνησε ήδη πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, όταν στελέχη της ΝΔ «προειδοποιούσαν» ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και οι άνθρωποι θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Και σε αυτό υποστηρίχθηκαν, παραβιάζοντας το «πρωτόκολλο» από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η ΕΚΤ μόλις 9 μέρες μετά τις εκλογές στις 4 Φεβρουαρίου «πυροβόλησε» τη νέα ελληνική κυβέρνηση κόβοντας κάθε χρηματοδότηση στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είχαν περιθώριο αρκετών εβδομάδων για να πάρουν μία τέτοια απόφαση, και στη συνέχεια έβαλαν αυστηρά όρια στη ρευστότητα που οι ελληνικές Τράπεζες θα μπορούσαν να δανείζουν την κυβέρνηση, όρια που η ΕΚΤ δεν επέβαλε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με αποσταθεροποιητικές δηλώσεις Ευρωπαίων, και στελεχών του ΔΝΤ, «τραυμάτισαν» την ελληνική οικονομία, διώχνοντας καταθέσεις 24 δις. ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν όλα αυτά μοιάζουν με αντικανονική και μοχθηρή συμπεριφορά εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών, αυτό συμβαίνει γιατί είναi. Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει το ένα τέταρτο του AΕΠ τα τελευταία 6 χρόνια, η ανεργία είναι πάνω από 25% και η πλειονότητα των νέων είναι εκτός δουλειάς.

Οτιδήποτε να πει κανείς για την ύφεση, που αρχικά μοιράζονταν τόσο οι ΉΠΑ όσο και η Ευρώπη, ήταν η τρόικα που τη μετέτρεψε σε Μεγάλη Ύφεση για την Ελλάδα. Θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι έχουν μερίδιο της ευθύνης για την παρούσα κατάσταση, αντί να επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές.

Πολλές φορές από το 2008, οικονομολόγοι του ΔΝΤ εμφανίστηκαν να μην υποστηρίζουν αυτά που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Και όπως έγραψε ο πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Reza Moghadam, πριν από 2 εβδομάδες στους Financial Times, “η Ευρώπη απαιτεί την υλοποίηση μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες μίας μακράς και ευρείας λίστας μεταρρυθμίσεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τα τελευταία χρόνια”.

Επιμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν απίστευτες απαιτήσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της στρατηγικής τους για να την ξεφορτωθούν;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και σύμφωνα με δημοσιεύματα ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να διαπραγματευτούν καλεί τη πίστει. Αρχές Φεβρουαρίου, ο Ομπάμα έμοιαζε να κάνει ακριβώς αυτό, όταν δήλωνε ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που είναι σε ύφεση», ωστόσο από τότε δεν ξαναείπε τίποτα σχετικό”.

Tagged CERP, Weisbrot, ΔΝΤ, ελλάδα, ελληνική κυβέρνηση, ευρώ, Ευρώπη, μέρκελ, Μεταρρυθμίσεις, Ομπάμα, Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: