26 Απρ 2015

Σε ρήξη οδηγήθηκαν οι συζητήσεις στο Eurogroup


«Δεν έχω ξαναδεί τόσο άσχημο κλίμα τα τελευταία επτά χρόνια σε Eurogroup», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Και όντως, από περιγραφές μιας σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, αυτό που προκύπτει είναι μια «ασυνήθιστη πολιτική απομόνωση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, έχει διαφανεί στο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρήγα της Λετονίας, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε ρήξη. χαρακτηριστικό είναι το γεγονος είναι ότι, η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει ούτε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις αυτές, τη στιγμή που το όλο κλίμα δτο Eurogroup είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο άσχημο κλίμα τα τελευταία επτά χρόνια σε Eurogroup», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Και όντως, από περιγραφές μιας σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, αυτό που προκύπτει είναι μια «ασυνήθιστη πολιτική απομόνωση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά οι επικεφαλής των θεσμών ήταν τρία πολύ σημαντικά σημεία. Πρώτον, ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα με τις ταυτόχρονες συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Χωρίς να είναι ξεκάθαροι, οι υπουργοί Οικονομικών υπονόησαν στον Ελληνα υπουργό να επιτρέψει στους επικεφαλής της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ τρίτο σημείο ήταν αυτό που ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Εurogroup ύστερα από ερώτηση της «Κ». Οι εταίροι δεν θα συμφωνούσαν σε μερική συμφωνία, ώστε να προχωρήσουν και σε μερική εκταμίευση (ίσως των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMP’S). Η συμφωνία πρέπει να είναι σε όλο το πρόγραμμα.Ξ συζήτηση για την Ελλάδα  διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα σε έντονοι κλίμα. «Βγήκαμε αποσβολωμένοι από τη συνεδρίαση», είπε συμμετέχων στο τραπέζι των συζητήσεων. Τι διημείφθη;

Οι ομιλητές

Τον λόγο πήρε πρώτα –όπως πάντα– ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και μετά ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. Και οι δύο αρχικά παρουσίασαν τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για μερικά «θετικά σημάδια, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, αλλά τόνισε ότι η απόσταση για να γεφυρωθεί το χάσμα επί της ουσίας είναι μεγάλο». Ο χρόνος τελειώνει, είπε ο κ. Ντράγκι, διοικητής της EKT (με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε δύο συναντήσεις, στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου του ΔΝΤ), και «έχει χαθεί και ιδιαίτερα πολύς», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών, καθώς πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά (μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους δανειστές πρόσφατα να προσφέρθηκαν να συντάξουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων και από αυτή να επιλέξει η ελληνική πλευρά τα μέτρα που θα ήθελε να υιοθετήσει, αλλά είναι άγνωστο ποια τύχη είχε αυτή η πρόταση).

Ο κ. Γ. Βαρουφάκης ήταν ο επόμενος που πήρε τον λόγο και, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους εταίρους του ότι «καταθέτουμε προτάσεις που απαρτίζουν συνολική δέσμη πολιτικών ικανών να θέσουν τέλος στην ανατροφοδότηση της ύφεσης και στη συνεχή αστοχία των εφαρμοζόμενων πολιτικών». Επίσης, μίλησε για σαφέστατη πρόοδο και σύγκλιση στις συζητήσεις, κάτι το οποίο έκανε τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών Π. Καζιμίρ να απαντήσει με ένα «είναι απίστευτο!» (it’s unbelievable), θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκειά του στις διαβεβαιώσεις του Ελληνα υπουργού για τη διαπιστωμένη πρόοδο. Ο ίδιος υπουργός, που προέρχεται και από το σοσιαλιστικό κόμμα της Σλοβακίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «πριν από ένα μήνα στη χώρα μου μού ζήτησαν 13η σύνταξη και δεν την έχω δώσει, καθώς δεν μου το επιτρέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Τόνισε ότι «δεν θα συμφωνήσω σε τίποτε τη στιγμή που πάτε να δώσετε τη 13η σύνταξη».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «αρνούμαστε τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα ακυρώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι απαιτούνται για να παραχθούν αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης σχεδίου Β σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ελληνικό «ατύχημα». Αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος τη χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή» και δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι καλή ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: