1 Μαΐ 2015

Η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από το τέλμα, όσο παραμένει μέσα στην ευρωζώνη


PDF

Του Χρήστου Κασίμη
Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι εκβιασμοί των «θεσμών»που έχουν ολοκάθαρα αναλάβει το ρολό εκπροσώπησης των συμφερόντων των δανειστών.Οι λεγόμενοι «εταίροι» μόνο ως τέτοιοι δεν λειτουργούν, όταν προσπαθούν να επιβάλλουν με τον πιο ωμό και εκβιαστικό τρόπο την υποταγή της χώρας και τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.Χαρακτηριστικές οι νέες δηλώσεις Ντράγκι, ο όποιος δηλώνει ότι δεν διαθέτει μεν εξουσίες για να αποφασίζει για μνημόνια αλλά διαθέτει, χωρίς φυσικά καμίαδημοκρατική νομιμοποίηση, εξουσίες για να κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, άρα για να υποβάλλει με αυτόν τον τρόπο σ'έναν λαό το «μαρτύριο της σταγόνας». Αυτή είναι η δημοκρατία στηνΕΕ!
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» για ζητήματα κομβικής σημασίας (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις).
Οι δανειστές , όμως, θέλουν, επί της ουσίας, να ακυρώσουν αυτές ακριβώς τις «κόκκινες γραμμές».Πως είναι δυνατόν λοιπόν να υπογραφεί σ'αυτή τη βάση μια μνημονικού χαρακτήρα συμφωνία από μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε με σαφή λαϊκή εντολή να σταματήσει τις μνημονιακές πολιτικές και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα βιώσιμη πορεία;
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πολύ απλά ακύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας της 25ης Ιανουαρίου, κατάφωρη παραβίαση οποιασδήποτε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.Οσο και να προσπαθούν τα ΜΜΕ και οι μνημονιακές δυνάμεις να πείσουν για το αντίθετο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα οδηγηθεί στην άτακτη υποχώρηση και την απεμπόληση των ριζοσπαστικών της δεσμεύσεων που επιδιώκουν οι δανειστές και η Τρόϊκα εσωτερικού.
Ο χρόνος λειτουργεί όμως υπέρ των δανειστών. Οι «θεσμοί» διεξάγουν έναν σφοδρό οικονομικό πόλεμο παίζουντας το βρώμικο παιχνίδι της καθυστέρησης με μοχλό τη ρευστότητα και στόχο τον πλήρη στραγγαλισμό του ελληνικού δημοσίου.Η εμπειρία των τριών τελευταίων μηνών δείχνει ότι μια συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μοιάζει ως μια συμφωνία του λύκου με το αρνί, για τον τρόπο με τον οποίο τελικά ο λύκος θα γευματίσει με κυρίως πιάτο τον συνομιλητή του, το αρνί.
Αυτή είναι η ώρα των αποφάσεων, η ώρα της επιλογής μεταξύ της υποταγής ή μιας νέαςριζοσπαστικής και ελπιδοφόρας πορείας.Είναι εκείνη η ώρα που η χώρα αποφασίζει αν από πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πειραμάτων θα γίνει εργαστήριο ενός δρόμου προοδευτικών αλλαγών που μπορεί να επιφέρει ένα ντόμινο ανατροπών σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Παραμονή Πρωτομαγιάς, και με την συμμετοχή τους στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις και τιςπορείες, οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσουν δύναμη στην κυβέρνηση και να στείλουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τη συνέχιση της μνημονικής καταστροφής.
Σε μια νέα κινηματική ανάταση, ο ελληνικός λαός πρέπει να πει όχι στα νεοφιλελεύθερα και ευρωατλαντικά δεσμά.Η κυβέρνηση, από τη μεριά της καλείται να πει όλη την αλήθεια.
Να καταστήσει σαφές ότι, σε τέτοιες συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια «έντιμου» συμβιβασμού με τους στραγγαλιστές του ελληνικού λαού, άρα ότι η μόνη έντιμη πράξη είναι η ρήξη με ότι αυτή συνεπάγεται.
Αποτελεί μνημειώδες ψέμμα η ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια και την συνέχιση της λεηλασίας της χώρας από τους δανειστές. Η ελληνική κοινωνία και η χώρα διαθέτουντεράστιες δυνατότητες παρά τα πλήγματα που έχουν δεχτεί. Στις δικές τους δυνάμεις θα στηριχθεί η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Τα στηρίγματα σε διεθνές επίπεδο είναι επίσης ισχυρά, σε έναν κόσμο που αλλάζει και που γίνεται όλο και πιο πολυπολικός.

Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους η χώρα μας δεν μπορεί πραγματικά να βγει από το τέλμα, όσο παραμένει εντός της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε μια ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση, έτσι ώστε να μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική σε μια ένωση ισχυρότερων καπιταλιστικά χωρών, όπως αυτή της ευρωζώνης.
Οι τεράστιες ανισότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, θα επιβάλλουν εσαεί, μια πρακτικά αυτόματη μεταφορά πλεονασμάτων από τις ασθενέστερες χώρες προς τις ισχυρότερες οικονομικά.
Και , φυσικά, όλα αυτά, την ώρα που η ασθενής οικονομικά χώρα αναγκάζεται, χωρίς καμία νομισματική ανεξαρτησία, να πορεύεται με ένα σαφώς υπερτιμημένο για τα δεδομένα της οικονομίας της νόμισμα.
Ο βασικός πολιτικός λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καμία διέξοδος από την κρίση μέσα στην ευρωζώνη είναι ότι, η συνέχιση της συμμετοχής στην ευρωζώνη σημαίνει, απλούστατα, συνέχιση του ίδιου είδους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που είχαμε μέχρι σήμερα.
Πρέπει, λοιπόν, να καταστήσουμε από την πλευρά μας σαφές ότι ανάμεσα στη λαϊκή κυριαρχία και στην ευρω-κυριαρχία, εμείς επιλεγούμε το πλευρό των δικών μας ταξικών δυνάμεων, την πλευράτου κυρίαρχου λαού και τον δρόμο της ελπίδας και της ανατροπής.

Πηγή : ISKRA, Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι με την παράταξη "Αντίσταση με τους Πολίτες"

Δεν υπάρχουν σχόλια: