Ανατρεπτικός για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης ήταν και πάλι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωσή του, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται απο τους κανόνες της ευρωζώνης.Πάγια θέση του Γερμανού Υπ.Οικ,στην οποία αναφέρθηκε και πάλι είναι, ένα φιλικό Grexit, πιθανώς με διπλό νόμισμα, μέσα στην Ευρωπαϊκ'ή Ένωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επίσης απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο μείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους με κλασικό, όπως είπε, τρόπο, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται, για πρώτη φορά δημοσίως, να αμφιβάλλει κατά πόσον μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Δεν μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους χωρίς “κούρεμα” και νομίζω ότι ορθώς λέει το ίδιο και το ΔΝΤ», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει “κούρεμα” (σ.σ. του ελληνικού χρέους) γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το σύστημα της Ε.Ε.». Προφανώς ο κ. Σόιμπλε εννοεί ότι αν υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τότε αυτή θα μετατραπεί σε ένωση μεταφοράς πόρων, εξέλιξη που δεν απαγορεύεται, αλλά που δεν είναι επιθυμητή από το Βερολίνο. Κατά τον κ. Σόιμπλε, απομένει το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του, πρόταση που περιλαμβάνεται και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ. Ομως ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι «το περιθώριο που διαθέτουμε (σ.σ. για αναδιάρθρωση)... είναι πολύ μικρό». Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ανοιχτά ότι η προωθούμενη συμφωνία δεν είναι αξιόπιστη διότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, συνεπώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενδεχομένως και από την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και ΔΝΤ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ και το Παρίσι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν αποτελεί ταμπού.
Η κ. Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος». «Αντιμετωπίσαμε το θέμα της βιωσιμότητας χρέους το 2012. Επιμηκύναμε την περίοδο ωρίμανσης (σ.σ. των ομολόγων) και την περίοδο χάριτος για τα δάνεια που χορήγησε ο EFSF (σ.σ. προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης)... Εχω δηλώσει ότι για εμένα δεν τίθεται θέμα ενός κλασικού “κουρέματος” και αυτό δεν έχει αλλάξει», είπε η κ. Μέρκελ από το Σεράγεβο. Δυσοίωνη ήταν χθες, εξάλλου, η δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος για πρώτη φορά εξέφρασε δημόσια αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. «Δεν γνωρίζω, αυτή τη φορά είναι πραγματικά δύσκολο», απάντησε συγκεκριμένα σε ερώτημα δημοσιογράφου της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore κατά πόσον είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας Αρντο Χάνσεν δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει σειρά «μη συμβατικών» μέτρων στην περίπτωση που εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για το νέο Μνημόνιο, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί προτείνοντας «ρεαλιστική λύση για τη βιωσιμότητα χρέους». Ο κ. Τουσκ συνήθως εκφράζει την πλειοψηφούσα άποψη, ενώ έχει υιοθετήσει πολλές φορές σκληρή στάση έναντι της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε χθες ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι παρόμοιες κρίσεις με την ελληνική θα μπορούσαν να εκδηλωθούν και σε άλλες χώρες που έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος. Κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να απασχολεί άλλους εταίρους στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου