24 Φεβ 2016

Γερμανία: Ανταρσία εναντίον της Μέρκελ;


Το προσφυγικό θέτει τo Βερολίνο σε ολοένα μεγαλύτερες δοκιμασίες. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν και πάλι με συνταγματική προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης που συμμετέχουν. Κλίμα πογκρόμ από το AfD καταγγέλει το SPD.Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη γερμανίδα καγκελάριο. Η βαυαρική κυβέρνηση συγκαλείται το πρωί υπό τον τοπικό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χορστ Ζέχοφερ για να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού για την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Πολλές φορές στο παρελθόν ο Ζέχοφερ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει μαζί με το αδελφό Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου, απείλησε με προσφυγή χωρίς όμως να το έχει πράξει. 

«Casus belli για την καγκελάριο» 

Αυτή τη φορά η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη δεδομένου ότι αρχές Μαρτίου συγκαλείται και πάλι εκτάκτως το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ δοκιμάζεται σε τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Ήδη ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η βαυαρική κυβέρνηση αποφασίσει υπέρ της προσφυγής, τότε κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Τυχόν προσφυγή θα ήταν για την καγκελάριο casus belli», είπε ο Όπερμαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδα Bild. «Αναρωτιέμαι πώς η καγκελάριος θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να απολύσει τους υπουργούς από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα».

Ο αντιπρόεδρος του SPD Τόμας Στέγκνερ εκφράστηκε πιο έντονα χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη προσφυγή ενός κόμματος που ανήκει σε κυβερνητικό συνασπισμό εναντίον του ίδιου του συνασπισμού ως ένα είδος «πολιτικής σχιζοφρένειας». «Εάν η βαυαρική κυβέρνηση το αποφασίσει, τότε είναι time to say goodbye».

Επιμονή στο ευρωπαϊκό χαρτί 


Η ίδια η καγκελάριος παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και μέσα από το ίδιο της το κόμμα για να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων συνεχίζει να εμμένει στην ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος. Μιλώντας χθες βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο αποθάρρυνε όσους ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής. «Είμαι πεπεισμένη ότι στο επόμενο συμβούλιο κορυφής με την Τουρκία (…) και στη συνέχεια μεταξύ μας θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω». Η Μέρκελ έκανε αναφορά και στις ευρωπαϊκές αξίες. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς η ΕΕ συμπεριφέρεται στους γείτονές της. Εάν η κοινότητα των 500 εκ. κατοίκων δεν ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, δεν μπορεί να επικαλείται και να ζητά από άλλους την τήρηση των αξιών».

Στο μεταξύ η πρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτύρονταν και παρεμπόδιζε πούλμαν με πρόσφυγες στην πόλη Κλάουζνιτς ήταν και μέλη του κόμματός της. Η άνοδος της δύναμης του AfD, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο να στείλει βουλευτές και στα τρία τοπικά κοινοβούλια προβληματίζει τη γερμανική πολιτική τάξη. Ο Τόμας Όπερμαν από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατηγόρησε το AfD ότι προκαλεί κλίμα πογκρόμ. «Το AfD διαιρεί τη χώρα, ξεσηκώνει τους ανθρώπους, τον έναν εναντίον του άλλου. Τέτοιες φωνές ακούσαμε στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

SZ, dpa, reuters, afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: