Σε συνέντευξη στη γερμανική έκδοση του «Business Insider» ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σχολίασε αρνητικά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία και απαριθμεί τα λάθη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.«Η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της υπήρξε πολύ αδύναμη και με καταστροφικές συνέπειες για τη Νότια Ευρώπη. Θα έλεγα ότι οι επιπτώσεις φτάνουν πολύ βαθιά. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει ένα τεράστιο κόστος σε ό,τι αφορά στη μείωση της παραγωγής και στην απώλεια θέσεων εργασίας», εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος και προσθέτει:
Τα τόσα χρόνια κακών οικονομικών επιδόσεων έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ευρωπαϊκό σχέδιο και έχουν κάνει ουσιαστικά τους Ευρωπαίους να μην πιστεύουν πια σε αυτό το μήνυμα. Το κόστος ήταν τεράστιο. Από τη στιγμή που η φούσκα έσκασε, άρχισε μία δύσκολη στιγμή για το ευρώ».
Ερωτηθείς για τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είναι μια κατηγορία από μόνη της. Είναι το μόνο μέλος της Ευρωζώνης όπου πραγματικά φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να είχε υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους από την αρχή.Οι πολιτικές λιτότητας έχουν υπερισχύσει αυτού που ήταν ουσιαστικά μια ιστορία υπερβολικής ροής ιδιωτικών κεφαλαίων και στεγαστικής φούσκας και το μετέτρεψαν σε διαλέξεις δημοσιονομικής ευθύνης που κατέληξαν να κάνουν μεγάλη ζημιά».
Απαντώντας στο ποιος θα μπορούσε να είναι ο άλλος δρόμος για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο Πολ Κρούγκμαν εξήγησε: «Θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους από νωρίς. Θα έπρεπε, επίσης, να είχε υπάρξει ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» στον ιδιωτικό τομέα.Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι μια έξοδος ευρώ θα ήταν καλύτερη επιλογή. Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ με τις καλύτερες ευχές και την καλή θέληση της Ευρώπης το 2010, η κατάσταση θα ήταν τραυματική, αλλά λιγότερο τραυματική από ό, τι συνέβη στην πορεία. Αλλά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο ήταν ποτέ πραγματικά στο τραπέζι».
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Τι θα μπορούσε να μετριάσει τη ζημιά; Το θέμα είναι ότι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με κόστος μια απίστευτη ύφεση. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι υψηλότερος από ποτέ. Όλη αυτή η λιτότητα όχι μόνο δεν έλυσε το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και δεν βοήθησε να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είχε καθόλου χώρο για να κερδίσει μια καλύτερη συμφωνία, αλλά ούτε και γρήγορο τρόπο για να καταγράψει ανάκαμψη. Αν το ζήτημα είναι να μείνει το ευρώ απαραβίαστο, τότε δεν γίνεται τίποτα. Τότε, η Ελλάδα είναι απλά στο έλεος του συστήματος. Δεν ξέρω πότε ή πώς θα μπορέσει αυτό να λυθεί και δεν βλέπω καμία πρόοδο στο θέμα του χρέους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου