17 Μαρ 2016

«Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι

«Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι

Σε κοινή δήλωση των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο επαναλαμβάνεται το πρωτοφανές ατόπημα της ντε φάκτο αποδοχής του ονόματος «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ

Με τον όρο Μακεδονία χωρίς εισαγωγικά ή οτιδήποτε άλλο αναφέρονται τα Σκόπια στο επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στην οποία μετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίσημο κείμενο της κοινής δήλωσης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελιζέ μετά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξεκινά με κοινή φωτογραφία των δύο, επισημαίνεται:

Nous eviterons que la Grece soit obligee- comme c'est le cas aujourd'hui - de retenir frontiereentre la Macedoine et la Grece et dans des conditions... 

Και στα ελληνικά πιο αναλυτικά η επίμαχη παράγραφος:
«Θέλουμε να διευθετήσουμε δύο επείγοντα θέματα. Το πρώτο είναι η επίλυση της βαθιάς κρίσης σε ότι αφορά το προσφυγικό... Εάν υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων , θα αποφύγουμε τα εσωτερικά σύνορα που τέθηκαν υπό ορισμένες χώρες, θα αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες. Θα αποφύγουμε να είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη, όπως συμβαίνει σήμερα, να διατηρεί τα σύνορα με την Μακεδονία και υπό αντίξοες συνθήκες καθώς επίσης θα αποφύγουμε να έχουμε ανθρώπους να ρισκάρουν την ζωή τους διασχίζοντας τη θάλασσα».

Από τα ντοκουμέντα αυτά προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να συμφώνησε σε ένα κείμενο όπου η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως Μακεδονία, χωρίς αστερίσκους ή οτιδήποτε άλλο. Παραμένει βεβαίως άγνωστο κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του συμβούλους με γνώση της γαλλικής ώστε να διακρίνουν τις λεπτές αυτές αποχρώσεις. 

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στην άμεση επίλυση του προσφυγικού στην Ελλάδα αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρξουν επενδύσεις και να  δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Γηραιά Ηπειρο. Πρόκειται για την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες στις 12 Μαρτίου, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Εκεί γίνεται ειδική αναφορά στην προσφυγική κρίση που αφορά την χώρα μας ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όπως και μέλη της Κομισιόν εξήραν την αναγκαιότητα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα.  
ΠΗΓΉ -ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: