Θα είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (17-18/3), οι οποίες δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα εφαρμοστούν στην πράξη, χωρίς να αντιπροσωπεύουν έναπουκάμισο αδειανό. Η κυβέρνηση Τσίπρα ούτε που θα διανοηθεί να θέσει στη Σύνοδο θέμα ανοίγματος των συνόρωνκαι πολύ περισσότερο να υποστηρίξει αυτή τη θέση, όπως θα έπρεπε, με απειλή veto. Όσο και αν η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες, θεωρεί δεδομένο ότι η μοίρα τους είναι κολλημένη στα στρατόπεδα της Ελλάδας υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Η ΕΕ είναι βέβαιο ότι με κλειστούς τους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους θα οριοθετήσει τα νέα σύνορά της με την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, ενώ θα αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων ως νέο περίπλοκο “Ανατολικό ζήτημα”, το οποίο κυρίως αφορά Ελλάδα και Τουρκία.
Το μόνο που φαίνεται να νοιάζει την ΕΕ είναι να βρει μια φόρμουλα για να κλείσει όπως όπως το θέμα των προσφύγων με μια τυπική απόφαση, έστω και αν αυτή μείνει στα χαρτιά, χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα.
Η ΕΕ και ειδικά η Μέρκελ προς το παρόν, θέλει να ξεφορτωθεί το προσφυγικό ζήτημα, να εξευμενίσει τον ανερχόμενο ευρωπαϊκό ρατσισμό και εκφασισμό, να ξαποστείλει αυτό το θέμα στονελληνοτουρκικό λαβύρινθο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του στη χώρα μας και την περιοχή μας.
Και μια τυπική, όμως, έστω ανεφάρμοστη, απόφαση, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όσα χατήρια και αν κάνουν Τσίπρας και Αναστασιάδης στη Μέρκελ.
Είναι πολύ δύσκολο ο Κύπριος Πρόεδρος να ικανοποιήσει, έστω με όρους βήμα το βήμα, την απαίτηση για άνοιγμα κρίσιμων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς να ικανοποιηθεί με αναγνώριση η Λευκωσία.
Είναι δύσκολο η Ελλάδα, αν και το έχει περίπου ήδη πράξει, να αποδεχθεί, άνευ προϋποθέσεων, τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας με την κατάσταση που κυριαρχεί στη γείτονα, αν και ο Τσίπρας είναι ικανός για όλα.
Είναι δύσκολο, έως απίθανο, να αποδεχθούν οι χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γαλλία την, άνευ νέωνσκληρότατων όρων, άρση βίζας προς όλους ανεξαιρέτως τους Τούρκους πολίτες.
Είναι αρκετά απίθανο, επίσης, μια ενδεχόμενη συμφωνία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία να εφαρμοστεί στην πράξη, αν ποτέ συμφωνηθούν στα λόγια οι σύνθετες “λεπτομέρειες” για την προώθησή τους.
Είναι αρκετά βαρύ να εγγυηθούν οι χώρες της ΕΕ πρόσθετα ποσά, πέραν των 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, όταν είναι μάλλον δύσκολο κι αυτά τα 3 δισ. να δοθούν στην πράξη.
Όλα δείχνουν ότι Ελλάδα και Τουρκία προορίζονται να μετατραπούν σε γιγάντιες αποθήκες ψυχών, όπου οι δύο χώρες θα διαπληκτίζονται για την κατανομή τους, με κίνδυνο να οξυνθούν επικίνδυνα οι μεταξύ τους σχέσεις.
Η πανούργα ΕΕ το έχει ξανακάνει.
Για να σώσει, αν και δεν μπορεί να σωθεί, το “τομάρι” του κύριου σώματός της, είναι έτοιμη ναακρωτηριάσει το νοτιοανατολικό της άκρο.
Όσοι φοβούνται μια Ελλάδα έξω από την ΕΕ, θα συναινέσουν, κατά τραγική ειρωνία, την Παρασκευή το βράδυ σε μια απόφαση που, ίσως, κάνει το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα πιθανότατα από την Παρασκευή το βράδυ θα βρεθεί με την υπογραφή της (!) και τη βούλα των εταίρων της εκτός συνόρων ΕΕ και Ευρώπης, εντός, όμως, της ευρω-μνημονιακής μπότας και στον κλοιό της προσφυγικής κρίσης, γεμάτη με στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κατά τον Μπαλτά θα σώζουν την τιμή του ελληνικού πολιτισμού.
ΙΣΚΡΑ -ΝΙΚΟΣ ΑΡΤΙΝΟΣ
Τρίτη 15 Μαρτίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου