28 Απρ 2016

Κατρουγκάλιο "αριστερό" ασφαλιστικό :Περικοπές 30% σε παροχές και αυήξσει μέχρι 300% σε εισφορές

Δυσθεώρατες "αριστερές" αυξήσεις σε εισφορές μέχρι 300% και Προκρούστιες νέες περικοπές 30% σε παροχές προβλέπει το Κατρουγκάλιο-ΠΦΑ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από 996 εκατ. ευρώ φέτος έως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.Τον «λογαριασμό» αποκαλύπτει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περικοπές παροχών κοντά στο 30% κατά μέσο όρο και αυξήσεις εισφορών έως 300% από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα.


Ο "αριστερός" υπουργός ισχυρίστηκε ότι η σύνδεση των ασφαλίστρων με το πραγματικό εισόδημα, ευνοεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ αλλά και τους επιστήμονες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που θα έχουν για τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος, απαντώντας στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρή που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «δημευτικού χαρακτήρα» τις επιβαρύνσεις των εισφορών για τους έχοντας... υψηλότερα εισοδήματα, δήλωσε ότι είναι συνειδητά «ταξικός αποστάτης» για τον επαγγελματικό του κλάδο...

Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ όπως και έμποροι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ επιβαρύνονται σημαντικά από το νέο ασφαλιστικό, αφού θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2017 να πληρώσουν εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία καθώς και 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη παροχή στον κλάδο τους.

Από 1.1.2017, το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%. Ειδικά για τα τους ασφαλισμένους που κάνουν έναρξη επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένοι σε επιμελητήρια, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα 2 έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα 3 και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας δια του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικού μερίσματος τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν την κατώτερη εισφορά (20% επί του κατώτατου μισθού).

Από 1-7-2016 τα ένσημα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και υποθηκοφύλακες καταργούνται. Επίσης, καταργούνται οι πάσης φύσεως αναλογικές εισφορές υπέρ των Τομέων Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας Συμβολαιογράφων του ΕΤΑΑ επί των αναλογικών δικαιωμάτων από τη σύνταξη συμβολαίων.

Φόβους πως οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών θα ενισχύσει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας εκφράζουν οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βρίθει αδικιών ακόμη και μεταξύ των ασφαλισμένων, παρ' ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας επιμένει ότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κινούνται σε λάθος κατεύθυνση: αυξάνουν υπέρμετρα τις εισφορές και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργούν αντικίνητρα για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και μειώνουν σημαντικά την εισπραξιμότητα. Υπονομεύουν ευθέως την ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα τροφοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, εξαιτίας των τιμωρητικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. Μετά τη μαζική φυγή επενδυτών και επιχειρήσεων, η Ελλάδα απειλείται με την αποχώρηση καταρτισμένων επιστημόνων και επαγγελματιών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εργασία τους σε ένα κράτος που δεν τους προσφέρει τίποτα ως ανταπόδοση και τους επιφυλάσσει μελλοντικά μια σύνταξη, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στο ύψος των εισφορών τους», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: