18 Απρ 2016

Το ΔΝΤ επιβλήθηκε με μέτρα 9 δις! Η κυβέρνηση ψάχνεται...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. 

Επικοινωνιακά ψάχνει τώρα το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τα μέτρα ύψους... 9 δισ. (!) που ζητά το ΔΝΤ. Πρέπει να πούμε ότι κατά κράτος επιβλήθηκε το ΔΝΤ αυξάνοντας δραματικά τα μέτρα σε... 5,4+3,6 = 9 δισ. με λύση για το χρέος με εφαρμογή 2ετίας. Είναι δεδομένο ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα βάζει εμπρός η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την ήττα σε μεγάλη νίκη !

Είναι πια δεδομένο ότι η σύνοδος του ΔΝΤ 15-17 Απριλίου φέρνει σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση με τους δανειστές να έρχονται την επόμενη εβδομάδα με σκληρά μέτρα στις αποσκευές τους όσο για την φόρμουλα διευθέτησης του χρέους να εξεταστεί λίγο αργότερα σε βάθος 1,5 με 2 μηνών αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε βάθος 2ετίας!

Τα μέτρα ανέβηκαν στα...9 δισ.!
Το ΔΝΤ ζήτησε και συμφώνησαν ΕΕ και ΕΚΤ να ανέβει ο πήχης των μέτρων στα... 9 δισ. που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ξεκάθαρη νίκη του ΔΝΤ επί των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα θα ψηφίσει μέτρα 5,4 δισ. και 3,6 δισ. δηλαδή συνολικά 9 δισ. που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ αλλά τα 3,6 δισ. μέτρα θα εφαρμοστούν αν και εφόσον απαιτηθεί αν δηλαδή διαπιστωθεί στην πορεία ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Δηλαδή τα 5,4 δισ. θα είναι υποχρεωτικά και 3,6 δισ. προαιρετικά!

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι μέτρα 9 δισ. μπορούν να ψηφιστούν;
Είναι δεδομένο ότι ούτε ο Τσίπρας ούτε η κυβέρνηση θέλουν να παραιτηθούν πάρα τα αντίθετα δημοσιεύματα θα προσπαθήσει με επικοινωνιακά τεχνάσματα να... πείσει ότι κλείνει "θετικά" η αξιολόγηση, ότι τα μέτρα 9 δισ. θα είναι 5,4 + 3,6 τα οποία θα είναι προαιρετικά και η δήθεν λύση για το χρέος θα οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου για να έχει εφαρμογή σε βάθος 2ετίας. Επίσης θα προσπαθήσει να.... μεταθέσει το πρόβλημα για την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2016.
Μόνο που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συρθούν έως διασυρθούν να τα ψηφίσουν - και αν τα ψηφίσουν - σε λίγο καιρό η πολιτική φθορά δεν θα έχει προηγούμενο. Τα 9 δισ. μέτρα έστω και με αυτή την περίεργη πρωτοφανή λύση αδυνατίζει την λύση για το χρέος σε βαθμό αστρονομικό. Η "μαϊμού" λύση για το χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση έως 17,5 χρόνια και ένα επιτόκιο με πλαφόν χωρίς μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό και ίσως σύνδεση με την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος. Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από όλα αυτά ίσως και στις 22 Απριλίου αν και η Lagarde του ΔΝΤ το έχει αφήσει ανοικτό ως ζήτημα με ότι σημαίνει αυτό.

Ερώτημα τώρα
Ανασχηματισμό-οικουμενική-εκλογές θα κάνει η κυβέρνηση τώρα που βρίσκεται εγκλωβισμένη;
Ίδωμεν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: