18 Απρ 2016

Οι τράπεζες είναι κλειστές ενώ οδεύουμε ολοταχώς προς άμεσο κούρμα καταθέσεων

Στρατής Μαζίδης

Σε λίγο καιρό κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα κατά την οποία έκλεισαν οι τράπεζες δεσμεύοντας επί της ουσίας ότι είχε απομείνει μέσα σε αυτές.Έκτοτε δεν άνοιξαν ξανά υπό την έννοια της φυσιολογικής λειτουργίας και όχι απλά να βρίσκονται στις θέσεις τους οι ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοί τους που ξεζουμίζονται από το πρωί έως το βράδυ.Αν δεν είστε μια νέα επιχείρηση ή αν δεν προσληφθήκατε σε κάποια δουλειά (λέμε τώρα), λογαριασμό καταθέσεων δεν μπορείτε να ανοίξετε.Έκτοτε μπορείτε να σηκώνετε μόνο 60,00 ευρώ την ημέρα ενώ δε σας επιτρέπεται να εξοφλήσετε δάνειο με χρήματα τα οποία υπάρχουν δεσμευμένα μέσα στο λογαριασμό λόγω των capital controls.


Η χώρα υπέκυψε, στις 13 Ιουλίου έκανε το ΟΧΙ, ΝΑΙ, ψήφισε μνημόνια και μέτρα αλλά τα capital controls δε χαλάρωσαν στο ελάχιστο εκτός αν χαλάρωση εννοείται να σηκώσεις τα 60ρια σωρευτικά σε εβδομαδιαία βάση.Στην Κύπρο όμως η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων χαλάρωσε από τον πρώτο μήνα και δύο χρόνια μετά τα capital controls είχαν αρθεί εντελώς.

Στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει η παραμικρή ουσιαστική χαλάρωση όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα χρήματά τους. Γιατί πχ τα 420,00 ευρώ δεν έγιναν 800,00;Γιατί δεν μπορείτε να "δείτε" τα λεφτά σας; Για ποιο λόγο δε σας επιτρέπουν να εξοφλήσετε ένα δάνειο που έχετε μέσω μεταφοράς από ένα λογαριασμό καταθέσεων;

Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα όποια χρήματα του λαού τελούν σε κατάσταση ομηρίας για να μπορούν να λεηλατηθούν - κουρευθούν άμεσα ανά πάσα ώρα και στιγμή.Όσο και αν το σκεφθείτε αυτή είναι η μοναδική εξήγηση για μια χώρα που τελικά εναρμονίστηκε λέγοντας ναι σε όλα. Άλλωστε το 2015, επαναλαμβάνεται ως σίκουελ της τραγωδίας.

Λέμε "κουρεθούν άμεσα" διότι έμμεσα έχουν κουρευθεί αλλεπάλληλα τα τελευταία χρόνια με χαράτσια, υπερφορολόγηση καυσίμων, τέλη επιτηδεύματος κ.ο.κ. Κάντε μια σούμα όλων αυτών που έχετε πληρώσει κερατιάτικα από το 2011 μέχρι σήμερα για να συντηρείται το πελατειακό κράτος και οι 45ρηδες συνταξιούχοι, για να διαπιστώσετε έκπληκτοι πόσο κουρεύθηκαν οι όποιες οικονομίες σας αλλά και πόσα θα μπορούσατε να είχατε κάνει αν τις είχατε στη διάθεσή σας.Το χρήμα που κυκλοφορεί εγκλωβισμένο σε ηλεκτρονική πλέον μορφή θυμίζει ένα είδος μουτζούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: