30 Ιουν 2016

Αυξήσεις φωτιά μέχρι 163% στα φάρμακα, αλλά έχουμε το ευρώ δόξα το Θεό

Αυξήσεις-φωτιά μέχρι και κατά 163% στις τιμές φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης και στη συνέχεια... μικρές μειώσεις μεθοδεύουν οι εταιρίες, στο πλαίσιο ενός εικονικού ανταγωνισμού με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ.Τα παραπάνω κατήγγειλε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά τη διάθεση και εκτός φαρμακείων των 1.582 σκευασμάτων ΜΗΣΥΦΑ. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών (PGEU) Jan Smits και η γενική γραμματέας Jurate Svarcaite. Ειδικότερα, ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε
στην υποκατηγορία των 216 φαρμάκων με την ονομασία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), που αρχικά θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων, όπως ρητά αναφέρει το τρίτο Μνημόνιο.
Ο κ. Λουράντος επισήμανε ότι, ενώ το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τους κίνδυνους για τη δημόσια υγειά από την αλόγιστη χρήση αυτών των φαρμάκων, προχωρά στην πλήρη απελευθέρωσή τους. Γι΄ αυτό και ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Λουράντος ανέφερε το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στη θέση τους να εμφανίζονται νέα, με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30% έως και 163%!
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, η αλόγιστη χρήση ΜΗΣΥΦΑ, χωρίς την επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού, εγείρει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω των αντενδείξεων και παρενεργειών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εφεδρίνης, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό, η οποία όμως αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, το μη στεροειδές - αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα, ενώ και η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) μπορεί να έχει ακόμη και θανατηφόρες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) («New York Times», 2006), προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογράμμισε ότι η συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι απαραίτητη και καθοριστική.
Σημειώνεται ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, τα φάρμακα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ επιστρέφουν στα φαρμακεία έπειτα από ενδείξεις ότι αυξάνονται τα προβλήματα υγείας και οι νοσηλείες λόγω υπερκατανάλωσης.
Ενδεικτικές τιμές
Σκεύασμα
Παλαιά τιμή
Νέα τιμή
Αύξηση
OTRIVIN SPRAY
3,36
4,94
47%
TEARS
5,4
8,83
163%
VOLTARENE
4,90
9,60
95%
PANADOL
1,54
2,00
30%
PANADOL EXTRA
2,25
2,90
30%
VOLTARENE
4,99
6,61
32%

Δεν υπάρχουν σχόλια: