4 Ιουν 2016

Ποιος αχυράνθρωπος θα μπει μπροστά στο Υπερταμείο ;

Σκληρή μάχη, με πλούσιο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη για τoν αχυράνθρωπο που θα επιλεγεί ως επικεφαλής του Υπερταμείο, αμοιβόμενος φυσικά με παχυλότατο μισθό για να εκτελεί τις άνωθεν εντολές. Ο αχυράνθρωπος - πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως θα ονομάζεται το Υπερταμείο, θα "διοικεί" τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Γι' αυτό ήδη φουντώνει το παρασκήνιο, αφού επιχειρούν να την αναλάβουν ονόματα, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και στελέχη με... άκρες στο Βερολίνο, όπως ο πρώην
πρόεδρος του Invest in Greece Αρις Συγγρός.Το όνομα της κυρίας Κατσέλη κυκλοφορούσε επί μήνες, αλλά δε πρέπει να έχει τύχη αφού δε θεωρείται ότι είναι απόλυτα του χεριού των ξένων. Στη μάχη για την αχυρο-προεδρία μπαίνει πάντα κατάλληλος και πρόθυμος Νίκος Χριστοδουλάκης. Οσο
για τον κ. Πιτσιόρλα, φαίνεται ότι θέλει «μεταγραφή» από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί.

Η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40.000.000 ευρώ, θα προωθεί πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στον έλεγχο της νέας εταιρίας μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος τρεις άμεσες θυγατρικές και ιδρύεται μία καινούργια: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ ιδρύεται η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ).

Το Υπερταμείο θα λειτουργεί με εποπτικό συμβούλιο πενταετούς θητείας, το οποίο θα διορίζει και θα εποπτεύει το διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα εγκρίνει ακόμα και τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. Το εποπτικό συμβούλιο θα ασκεί, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ασφυκτικό έλεγχο σχεδόν σε κάθε απόφαση για τη λειτουργία της νέας εταιρίας, από την ίδρυση θυγατρικών και τις αμοιβές μέχρι την εταιρική διακυβέρνηση.

Τρία μέλη του εποπτικού συμβουλίου θα επιλέγονται από το Ελληνικό Δημόσιο (με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών) και δύο μέλη -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: