14 Ιουλ 2016

Bρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον νέος υπουργός Εξωτερικών

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ του Brexit, διορίστηκε  υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Εκστρατεία σπίλωσης και υποβάθμισης της προσωπικότητας του Τζόνσον εξαπολύθηκε αμέσως μετά κυρίως από τα ΜΜΕ της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης αλλά και στο διαδίκτιο. Ο Τζόνσον προφανώς πρέπει να πληρώσει το έγκλημα του διέπραξε, έστω και αν
δικαιώθηκε με το Brexit και την τοποθέτησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ  θα είναι περιορισμένος, αφού η Μέι διόρισε υπουργό Brexit τον Ντέιβιντ Ντέιβις.Ο Ντέιβις, σημαίνον στέλεχος των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο και ατυχήσας αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2005, διορίστηκε υπουργός Αρμόδιος για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Conservative Home τη Δευτέρα, ο Ντέιβις, σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, εξέφερε την άποψη ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας η Μέι διόρισε τον πρώην ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ, ενώ διόρισε τον Λίαμ Φοξ, έναν από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit, υπουργό Διεθνούς Εμπορίου. Ο Φοξ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας (2010-2011) ενώ είχε επίσης αναλάβει διάφορες άλλες θέσεις σε κυβερνήσεις των Τόρις κατά το παρελθόν, θα κληθεί να συνάψει νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μετά την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε -και κατόπιν η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε- ότι η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών -μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.


Μέι: «Θα προστατεύσω την ενότητα της Βρετανίας»

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε καθήκοντα, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει ένα νέο ρόλο για την χώρα της μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση,  υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνησή της θα καθοδηγούν οι ανάγκες των απλών πολιτών.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».

Η Τερίσα Μέι δεσμεύτηκε επιπλέον να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας.

«Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: