14 Ιουλ 2016

Το σχέδιο της Deutsche Bank για την επίλυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης

Ένα σχέδιο έξι βημάτων παρουσιάζει η Deutsche Bank, το οποίο όπως επισημαίνει, "θα βοηθήσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα καταιγίδα". Η έκθεση-πρόταση της γερμανικής τράπεζας περιγράφει τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και προσφέρει λύσεις που, όπως επισημαίνει, "θα ωφελήσουν το σύνολο της ευρωζώνης".
Το σχέδιο της Deutsche Bank είναι το εξής:

1) Ένεση κεφαλαίων ύψους 28 δισ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Deutsche υποστηρίζει ότι τα NPLs θα πρέπει να επιβληθούν στις αγορές στις τιμές της αγοράς και χωρίς discount.
2) Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και το bail-in θα πρέπει να ανασταλούν από την ΕΚΤ, επιτρέποντας να γίνονται διασώσεις "κατά τη διάρκεια σοβαρής οικονομικής διαταραχής", όπως αυτή που συμβαίνει τώρα.
3) Να επιτραπεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ομοσπονδιακό επίπεδο, ιδανικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν σε εθνικό επίπεδο λόγω των σαφών "νομικών και πολιτικών εμποδίων".
4) Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση της πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ώστε να συμπεριλάβει ένα ευρύ σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας.     
5) Η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί και να μην προχωρήσει την επιβολή άλλων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων στην ευρωζώνη.
6) Τέλος, η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και να είναι πιο ευέλικτη σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική. "Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα έχει πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στην ισοτιμία του ευρώ, ενώ θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στο τραπεζικό σύστημα", όπως τονίζει.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, αυτή η λίστα 6 βημάτων θα ενισχύσει τη σταθερότητα του ιταλικού και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα ωφελήσει το σύνολο της ευρωζώνης η οποία είναι αντιμέτωπη με την παρατεταμένη αβεβαιότητα του Brexit.



Δεν υπάρχουν σχόλια: