5 Ιουλ 2016

Γαλλία: Με διάταγμα οι αλλαγές στα εργασιακά... για δεύτερη φορά

Οργή βουλευτών, στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας επέλεξε για δεύτερη φορά να περάσει με διάταγμα τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά, χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν οργισμένοι την αίθουσα της συνεδρίασης.
Όπως και στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, έτσι και στη δεύτερη ανάγνωση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατέφυγε στο αμφιλεγόμενο Άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πάρει το πράσινο φως, εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση μομφής μέσα σε 24 ώρες.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και ορισμένοι εκτιμούν ότι ορισμένοι βουλευτές των Σοσιαλιστών θα το καταψήφιζαν.


Ο Βαλς ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της ανεργίας και σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη «το γενικό καλό».

Από το βήμα, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο «αποτέλεσε αντικείμενο μιας ευρείας συνεννόησης» και καταφέρθηκε εναντίον «μιας ανίερης συμμαχίας, μιας συμμαχίας των συντηρητισμών και τον οπαδών της ακινησίας» στοχοθετώντας τη Δεξιά και τους επικριτές του νομοσχεδίου στην Αριστερά.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων των εργαζομένων που επί μήνες βγαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου όμως το κρίνουν υπερβολικά φιλελεύθερο και φοβούνται ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Μία τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Καταδικάζουν Σοσιαλιστές- Οι πολίτες στους δρόμους

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ολιβιέ Φορ, καταδικάστηκε αμέσως από στελέχη των Σοσιαλιστών, τα οποία προειδοποίησαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Είναι λυπηρό, ο συμβιβασμός ήταν δυνατός» δήλωσε ο Λοράν Μπομέλ, ένας από τους 30 και πλέον Σοσιαλιστές που διατείνονται ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια προδοσία των αξιών της ίδιας της αριστεράς.

«Ο Βαλς φαίνεται ότι αρνήθηκε (οποιοδήποτε συμβιβασμό) εξαιτίας της συνήθους αδιαλλαξίας του» τόνισε ο Μπομέλ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις προβαίνουν σε μια τελευταία- τουλάχιστον για το καλοκαίρι- επίδειξη ισχύος προκηρύσσοντας μια νέα διαδήλωση για την Τρίτη, με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που αμαύρωσαν τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση που, όπως αναγνώρισαν οι συνδικαλιστές, είναι η τελευταία πριν από την περίοδο των θερινών διακοπών.

Οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους τελευταίους τέσσερις μήνες οδήγησαν σε σχεδόν 2.000 συλλήψεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων αστυνομικών μετά το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους με νεαρούς.

«Πρόκειται για έναν αντιπαραγωγικό νόμο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο» δήλωσε η Μαρί Ζοσέ Κοτλικί, μέλος του συνδικάτου CGT.

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος με το να υποτιμά το επίπεδο δυσφορίας των πολιτών γι' αυτόν το νόμο» τόνισε η ίδια.

Ο Κριστιάν Πολ, ένας ακόμη επικριτής των κυβερνητικών χειρισμών από τους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Βαλς διακινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους της Αριστεράς παρακάμπτοντας τους πολεμίους του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα μέσα του 2017.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: