Η ΕΕ εδώ και καιρό πιέζει τη Σερβία να ενταχθεί στους ΄"στοτγικούς" κόλπους της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Σέρβικου λαού, ύστερα με απ' ευθείας συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας, Ύστερα πό το Brexit όμως και τη σθεναρή πίεση της Ρωσίας, όλα δείχνουν ότι, το 2017, μαζί με εθνικές εκλογές θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι, ο ηρωϊκός και βασανισμένος Σέρβικος λαός θα γυρίσει την πλάτη στους βασανιστές του και θα πεί όχι στην Ευρώπη της Γερμανίας και των αρπακτικών της παγκοσμιοποίησης.
Το δημοψήφισμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ρώσων και Σέρβων αξιωματούχων, ενώ έμπιστα άτομα του V. Putin προωθούν το ίδιο μέσω φιλορωσικών κομμάτων στη Σερβία.Το παραπάνω έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες στη Μόσχα όταν στο Συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας (26-06-2016) φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι 4 σερβικών κομμάτων. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Δούμας S. ZHELEZNYAK εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προκειμένου να διαμηνύσει στους ηγέτες των φιλορωσικών κομμάτων ότι θα έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας μέχρις ότου θέσουν στην ημερήσια διάταξη το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ZHELEZNYAK επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Η ιδέα ήταν να τοποθετηθούν οι πολίτες σχετικά με το θέμα παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, όμως αυτό δεν έγινε και οι Ρώσοι θα περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος.
Η ιδέα του δημοψηφίσματος υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο ενισχύεται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, περί αποχώρησης από την Ε.Ε. Η απόφαση των Βρετανών είτε σταμάτησε είτε θα επιβραδύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, όμως άνοιξε την πόρτα στους Ρώσους για επέκταση της επιρροής τους.
Δεν είναι μυστικό ότι το DSS θα υποστήριζε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Την ίδια εβδομάδα με το προαναφερόμενο Συνέδριο, κάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβίας Τ. NIKOLIC να ταχθεί υπέρ μιας ανοικτής δημόσιας συζήτησης για το θέμα του δημοψηφίσματος, σχετικά με την περεταίρω πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε. Άλλωστε η Πρόεδρος του DSS RASKOVIC IVIC δήλωσε πως φυσικά και θα υποστήριζε ένα δημοψήφισμα, είναι όμως πολύ σημαντική, αρχικά, η διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης, προκειμένου να ενημερωθούν καλά οι πολίτες για τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.
Ο Πρόεδρος του DVERI B. OBRADOVIC έχει τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να διοργανωθεί το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με αυτόν δημοψήφισμα και Προεδρικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα. Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί δια παντός εάν το επιθυμούν αυτό οι πολίτες της Σερβίας. Ωστόσο, απαιτείται ένας χρόνος δημόσιας συζήτησης για να αποσαφηνισθεί στο λαό τι είναι η Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας T. NIKOLIC δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διενέξεις, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Η Σερβία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική φιλίας με όλες τις χώρες και τα έθνη και την επιθυμία να γίνει μέλος της Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν εμπόδισαν τη Σερβία να συνδέσει το μέλλον της με την Μόσχα και την άρρηκτη φιλία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία και την Κούβα. Μάλιστα, δήλωσε πως κατηγορήθηκε ως ρωσόφιλος κάτι που επιβεβαίωσε πως είναι, όπως επίσης ότι κατηγορήθηκε πως «τραβάει προς την Ανατολή». Ωστόσο συνέχισε δηλώνοντας πως η Ε.Ε. είναι ένα αναγκαίο κακό.
Σε αυτό το περιβάλλον αμφισβήτησης της πορείας ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε., γεγονός απαραίτητο για την απομάκρυνση αυτής από τη Ρωσία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 με τη Σερβία. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο αποτελεί μία επαίσχυντη, ακατανόητη και ταπεινωτική απόφαση. Διότι όπως και ο ίδιος αναγνώρισε μία τέτοια απόφαση επιβραδύνει, αν δεν ανακόπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, I. DADIC, προχώρησε σε ακόμα πιο σκληρές δηλώσεις περί πολιτικών πιέσεων από την Ε.Ε. ώστε η Σερβία να εγκαταλείψει τη σαφή πολιτική της για την προστασία των κρατικών της συμφερόντων.
Ο λόγος που παρουσιάστηκε από τις Βρυξέλλες για την ανωτέρω απόφαση ήταν το βέτο Κροατίας και Η.Β. Παρόλα ταύτα θα συμφωνήσω με τον Σέρβο ΥΠΕΞ πως αυτές οι δικαιολογίες χαρακτηρίζονται κωμικοτραγικές και παιδαριώδεις. Δεν είναι δυνατόν το Η.Β. που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. και η Κροατία να διαθέτουν μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ από όλη την Ε.Ε.! Προφανώς και οι Βρυξέλλες με πρωτοστατούσα τη Γερμανία δεν επιθυμούν την ένταξη της Σερβίας στους κόλπους της, αλλά παίζουν το παιχνίδι που έχει συμφωνηθεί χρόνια πριν με τις ΗΠΑ, προκειμένου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να απομακρύνει τη Σερβία από τη Μόσχα.
Από την πλευρά της η Ρωσία δείχνει ότι επιχειρεί τον έλεγχο της χώρας, μέσω πολιτικής διείσδυσης σε αυτή, όπως φαίνεται και από την κλήση των τεσσάρων σερβικών κομμάτων, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, στο 29ο Συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Σε ένα ρευστό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ε.Ε. με συζητήσεις περί διάλυσής της, ακόμα και εντός των κόλπων αυτής, η απόσχιση της Σερβίας από τις παραδοσιακές άρρηκτες σχέσεις της με τη Μόσχα δείχνει πιο απίθανη, από ότι η διάσπαση της Ευρώπης σε μικρότερες Ευρωπαϊκές Ενώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου