2 Ιουλ 2016

Αόρατος οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας

Ένας αόρατος οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο. Αυτό μαρτυρούν, μεταξύ άλλων, οι συνεχείς παρεμβάσεις του ΔΝΤ που προβάλλουν αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Την προσπάθεια του Βερολίνου να επικρατήσει ή να ηγεμονεύσει στην ΕΕ, η Ουάσιγκτον δεν την είδε ποτέ με καλό μάτι. Στο επίκεντρο του πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας βρίσκεται η Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον επιμένει στο να παραμείνει η
χώρα μας στο ευρώ, αφού αποτελεί τον αδύνατο κρίκο της Γερμανικής ευρωζωνικής αλυσσίδας. Αντίθετα, το Βερολίνο προτείνει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, προικίζοντάς την με 50 δις και στήριξη της νέας δραχμής. Η Γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την ισχυροποίηση του ευρώ και την υποκατάσταση μερικώς έστω του δολάριου στη διεθνή αγορά, ως αναταλλαγματικού και αποθεματικού νομίσματος. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει όσο παραμένει μέσα στην ευρωζώνη ο αδύναμος κρίκος, η Ελλάδα. Ούτε μπορεί να "μαλακώσει" την πολιτική της για τη χώρα μας, γιατί τότε πρέπει να κάνει το ίδιο για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία κλπ. και τότε η πολιτική τουσκληρού ευρώ θα τιναχτεί στον αέρα.

 Οι ΗΠΑ έστειλαν διάφορα μηνύματα συμόρφωσης προς τη Γερμανία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επιλεγόμενου “Diesel-Gate”. Τα αυτοκίνητα της κορυφαίας γερμανικής φίρμας, της VW βρέθηκαν με πειραγμένο λογισμικό που έκλεβε στους ρύπους. Και δεν ήταν τελικά μόνο η VW αλλά και άλλες γερμανικές εταιρείες που το έκαναν αυτό. Αποτέλεσμα να ζητούνται τώρα αποζημιώσεις της τάξεως των 15 δις ευρώ που θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Αφού μεσολάβησαν και αρκετά ακόμη περιστατικά που δείχνουν πώς ο “αόρατος πόλεμος” μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη φτάσαμε στο Brexit. αν και Αν και οι δημόσιες δηλώσεις άλλα να δείχνουν, διαφαίνεται ότι, η Ουάσιγκτον στήριξε υπόγεια τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την στηρίξει από εδώ και στο εξής. Άλλωστε οι σχέσεις των δύο είναι πολύ στενές.δεν υπάρχει αμφιβολία πως από το Brexit και το ντόμινο εξελίξεων που ακολουθεί, πλήττεται πάνω απ' όλα η Γερμανοποίηση της Ευρώπης.

Μέσα από τα απώνερα του Brexit, το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Γερμανία ότι η ανάπτυξη της μπορεί να αναθεωρηθεί επι τα χείρω, ενώ ακολούθησε ένα ακόμη πιο σαφές χτύπημα που αφορά  τη Deutsche Bank. Η Τράπεζα-οικονομικό σύμβολο του Βερολίνου, συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», προειδοποίησε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Το Ταμείο ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας αποτελεί πηγή κινδύνων για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης των κινδύνων είναι ιδιαίτερα υψηλή.Πρόκειται για μια ανευ προηγουμένου επίθεση σε έναν αόρατο πόλεμο, ο οποίος προβλέπεται να έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: