28 Σεπ 2016

Η επίθεση των αρπαχτικών του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σε Βενεζουέλα,Βραζιλία,Αργεντινή

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανατροπών της παλαιότερης υπερκυριαρχίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική με την επικράτηση αντιαμερικανικών πατριωτικών δυνάμεων, η μεγάλη "Πάντρε-Πατρώνα" της δύσης με μοχλό τα αρπαχτικά του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου, τις απλόχερες χρηματοδοτήσεις εγχώριων δοσίλογων, τη συνδρομή πρακτόρων και κάθε λογής επεμβάσεων,προωθεί
την επαναφορά καθεστώτων τύπου  Banana Republic σε ορισμένες απο τις χώρες αυτές όπως τα παλιά καλά χρόνια.

Η πραξικοπηματική ανατροπή της προέδρου Ρούσεφ στην Βραζιλία, η ήττα των διαδόχων της Κίρχνερ στην Αργεντινή,η επικράτηση της δεξιάς αντιπολίτευσης στις εκλογές της Γερουσίας στη Βενεζουέλα , σηματοδοτούν το σκηνικό της επιστροφής των Γιάγκηδων στις χώρες αυτές, τώρα πια όχι με την επιβολή αιμοσταγών δικτατόρων, αλλά με κεντρικό άξονα τη δύναμη των τραπεζών και των αρπαχτικών της Wall Street.
Όπως παρατηρεί  ο κορυφαίος ερευνητής -δημοσιογράφος Γκρεκ Πάλαστ, στη Βενεζουέλα, ο Ούγκο Τσάβες, πριν πεθάνει, όταν ήταν πρόεδρος, είχε επιβάλλει μια πολύ μεγάλης κλίμακας ανακατανομή του πλούτου της χώρας από την μικρή ομάδα της λευκής «ελίτ» της χώρας—άτομα που όπως λένε οι ίδιοι δεν είναι Βενεζουελάνοι αλλά Ισπανοί. Αυτή η ανακατανομή έδωσε μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου στους φτωχούς, στους μαύρους και ιθαγενείς πληθυσμούς της χώρας, καθώς ο ίδιος είχε Αφρικανική και Ινδιάνικη καταγωγή, όπως μου είχε πει. 

Αν μπείτε στην ιστοσελίδα gregpalast.com, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ μου με τίτλο «Η Δολοφονία του Ούγκο Τσάβες». Αυτό το ντοκιμαντέρ αφορά την πολιτική δολοφονία του Τσάβες. Με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, δεν υπήρχε άλλος τρόπος συνέχισης του προγράμματος ανακατανομής του πλούτου της χώρας, παρά μόνο η απευθείας αφαίρεση του από τους πλούσιους. Ακολούθησε η αναμενόμενη αντίδραση των πλουσίων και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ουσιαστικά η επανάσταση των πλουσίων στην Βενεζουέλα, και επειδή δεν υπάρχουν πλέον χρήματα στα δημόσια ταμεία της χώρας, η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να αντέξει.
Περίπου το ίδιο πράγμα έχει συμβεί στην Βραζιλία. Η μεγάλη αυτή χώρα αναπτύχθηκε σημαντικά μέσα από την παραγωγή πετρελαίου και επηρεάστηκε αρνητικά τόσο από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, όσο και από την κατάρρευση του εμπορίου με την Κίνα. Καθώς μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας, η οικονομία της Βραζιλίας κατέρρευσε. Ως αποτέλεσμα, η αριστερή κυβέρνηση της Βραζιλίας δέχθηκε επιθέσεις και εν τέλει δεν άντεξε, καθώς ακολούθησε μομφή και ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. 

Στην Αργεντινή πάλι, έχουμε μια κατάσταση που μοιάζει πολύ με την περίπτωση της Ελλάδας. Είχαμε τις διαδοχικές κυβερνήσεις της οικογένειας Κίρχνερ—της Χριστίνας και του Νέστορ Κίρχνερ δηλαδή—οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη ώστε να μην αποπληρώσουν τα αρπακτικά fund που εξαγόρασαν ένα σημαντικό ποσοστό του χρέους της Αργεντινής όταν η χώρα ήταν φτωχή. Οι κυβερνήσεις Κίρχνερ ακολούθησαν έναν πολύ διαφορετικό δρόμο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας. 

Η οικονομία της Αργεντινής είχε καταρρεύσει καθώς τα προηγούμενα δεξιά και στρατιωτικά καθεστώτα είχαν εφαρμόσει πολιτικές παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα, δηλαδή όλο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και ανοιχτών αγορών. Όταν όμως ανέλαβαν την εξουσία οι διαδοχικές κυβερνήσεις Κίρχνερ, απέρριψαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την λιτότητα. Επανακρατικοποίησαν σημαντικές βιομηχανίες όπως τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, και πετρελαίου. Εφάρμοσαν αυστηρότερους νόμους κατά των μεγάλων εταιρειών. Και έτσι, η Αργεντινή ανέκαμψε! Ξαφνικά η Αργεντινή επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας απορρίψει εξ ολοκλήρου το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας. 

Μάλιστα, οι τράπεζες οι οποίες είχαν δανείσει στην Αργεντινή εν τέλει αποπληρώθηκαν. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι ότι παρόλο που η Αργεντινή αρχικά χρεοκόπησε, εν τέλει αποπλήρωσε τις τράπεζες στις οποίες χρωστούσε, καθώς η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε και είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Και αυτό αφορά άμεσα την περίπτωση της Ελλάδας. Όταν κάποιος πεθαίνει, η λύση δεν είναι να τον αφήσεις να αιμορραγεί, όπως έκαναν στον Μεσαίωνα. Η Αργεντινή πέθαινε αλλά αναστήθηκε όταν απορρίφθηκε η λιτότητα. Αυτό όμως φυσικά δεν έγινε στην Ελλάδα, και ενώ ήδη είσαστε τραυματισμένοι, οι δανειστές σας επιμένουν στο να αιμορραγείτε.
Αυτό που έγινε, ωστόσο, στην Αργεντινή είναι ότι κάποια μεμονωμένα αρπακτικά funds, όπως ονομάζονται, με επικεφαλής τον Πολ Σίνγκερ, αγόρασαν μερικά από τα παλιά χρέη της Αργεντινής από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας. Για αυτά τα χρέη πλήρωσαν 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στη συνέχεια απαίτησαν από την κυβέρνηση της Αργεντινής την αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, δηλαδή 3 δισεκατομμύρια δολάρια! Η κυβέρνηση Κίρχνερ αρνήθηκε να αποπληρώσει αυτό το ποσό και ο Σίνγκερ αντέδρασε, χρησιμοποιώντας τα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών για να στραγγαλίσει την Αργεντινή, για να μην μπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, και για να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας, ακόμα και πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής στην ανοιχτή θάλασσα! Τα «κοράκια» επίσης κατάσχεσαν τους δορυφόρους της Αργεντινής. 

Tα αρπακτικά fund ουδέποτε δάνεισαν χρήματα στην Αργεντινή, όπως επίσης ουδέποτε δάνεισαν στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι απλά αγοράζουν παλιά χρέη διάφορων χωρών και με πολύ μεγάλη έκπτωση και μετά κρατούν αυτές τις χώρες σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, ζητώντας την αποπληρωμή όλης της ονομαστικής αξίας αυτών των παλιών χρεών. Και δυστυχώς στην περίπτωση της Αργεντινής, αυτό το σχέδιο επιτεύχθηκε. 

Παρέλυσαν την οικονομία της Αργεντινής και την κατέστρεψαν, και εν τέλει η αριστερή κυβέρνηση που είχε δηλώσει πως δεν θα αποπληρώσει ποτέ αυτά τα αρπακτικά fund, έχασε τις προεδρικές εκλογές και πήρε την θέση τους μια νέα δεξιά κυβέρνηση που μόλις έκοψε επιταγή ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτά τα αρπακτικά fund! Ουσιαστικά παρέδωσαν όλα τα οικονομικά αποθέματα της χώρας σε αυτά τα κοράκια, που αγόρασαν αυτά τα παλιά ομόλογα για μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για κέρδος ύψους 3.000%. 

Όλα αυτά σχετίζονται και με το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα. Τελικά δεν ήταν ο Πολ Σίνγκερ πίσω από τις επιθέσεις της αγοράς κατά της Ελλάδας, αλλά κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του, οι αδελφοί Μπας, που ήταν συνέταιροι του Σίνγκερ στην Αργεντινή, ήταν αυτοί που δεν δέχθηκαν το PSI του 2011-12 και απαίτησαν την αποπληρωμή των ομολόγων τους, απειλώντας την χώρα σε περίπτωση μη αποπληρωμής. Και εν τέλει, παρόλο που υποτίθεται πως η Ελλάδα δεν έχει χρήματα, αναγκάστηκε να τους αποπληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: