28 Σεπ 2016

Νέα ψυχρολουσία για συνταξιούχους!

Τέλος του μήνα η πρώτη φάσητων αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα για 257.000 δικαιούχους
Νέα ψυχρολουσία περιμένει στις 30 Σεπτεμβρίου περίπου 257.000 δικαιούχους-συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίοι, μετά τις μειώσεις ύψους έως 60% τις οποίες υπέστησαν με τις περικοπές του περασμένου Ιουνίου, τώρα θα λάβουν ακόμη χαμηλότερο μέρισμα, εξαιτίας της αναδρομικής παρακράτησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η παρακράτηση αυτή θα γίνει σε δύο δόσεις: η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στην καταβολή μερίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στο τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ώστε η αναδρομική επιστροφή να μην οδηγήσει σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Ενδεικτικά, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το ΜΤΠΥ, συνταξιούχος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με 35 έτη προϋπηρεσίας, που λάμβανε πριν από τις περικοπές του Ιουνίου 202,28 ευρώ, λαμβάνει πλέον 131 ευρώ τον μήνα, δηλαδή έχει υποστεί μείωση 71,28 ευρώ σε μηνιαία βάση. Συνολικά, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αναδρομική παρακράτηση είναι επομένως της τάξεως των 213,84 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα μισά (106,95 ευρώ) θα παρακρατηθούν από το μέρισμα Σεπτεμβρίου και τα υπόλοιπα από το μέρισμα Δεκεμβρίου. Ετσι, το καθαρό πληρωτέο του συνταξιούχου σε αυτή την περίπτωση, αντί για 393 ευρώ, θα είναι 286,05 ευρώ.

Εξάλλου, προ των πυλών βρίσκεται ο τρίτος γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με βάση το νέο Ασφαλιστικό. Στις 4 Οκτωβρίου θα υποστούν για πρώτη φορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους 25.000 απόμαχοι της εργασίας από τα ταμεία πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην Χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: