28 Σεπ 2016

Mauldin Economics : Εάν η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή,τώρα θα ήταν στο δρόμο της προς την ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του, ο John Mauldin το ΔΝΤ θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ.Στις πρακτικές του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναφέρεται με άρθρο του ο John Mauldin, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας μελετών Mauldin Economics, με αφορμή πρόσφατο άρθρο της Telegraph με τίτλο: Το ΔΝΤ παραδέχεται καταστροφική ερωτική σχέση με το ευρώ και απολογείται για τη θυσία της Ελλάδας».Όπως γράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η ερωτική σχέση δεν αποτελεί έκπληξη αλλά και ούτε και το γεγονός ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στη θυσία της Ελλάδας για να σώσει το ευρώ.«Η έκπληξη ήταν ότι το ΔΝΤ δημοσιοποίησε το μέγεθος της ανικανότητας και της μαζικής παραβίασης των κανόνων που έλαβαν χώρα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, o Ambrose Evans-Pritchard της Telegraph του είπε ότι όλο αυτό ήταν ένα καλό… story κι αυτό γιατί όπως έγραψε ο δημοσιογράφος: «Οι επικεφαλής του ΔΝΤ παραπλάνησαν το δικό τους διοικητικό συμβούλιο, έκαναν μια σειρά ολέθριων λανθασμένων κρίσεων στην Ελλάδα, έγιναν μαζορέτες ευφορίας για το project του ευρώ, αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης κρίσης, και συλλογικά απέτυχαν να συλλάβουν μια στοιχειώδη έννοια της θεωρίας νομίσματος».

Όλα αυτά περιλαμβάνονταν στην έκθεση από το τμήμα εσωτερικού ελέγχου του ΔΝΤ, όπου ουσιαστικά περιγράφεται γιατί η «δυσλειτουργία» θα ήταν… φιλοφρόνηση.

«Οι μαζικές διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έσπασαν τους κανόνες του οργανισμού. Ωστόσο, το ΔΝΤ συνεχίζει ούτως ή άλλως τις καταστροφικές του πολιτικές.Εσωτερικά, γνωρίζουμε ότι υπήρχε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία διάσωσης. 

Σαφώς, πολλοί στο ΔΝΤ ήξεραν ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος και ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κρίση.Κοιτάζοντας γιατί η ηγεσία αποφάσισε να εφαρμόσει ακατάλληλα πράγματα μας λέει πολλά για τον τρόπο που λαμβάνουν αποφάσεις οι διεθνείς οργανισμούς» γράφει ο Mauldin.

Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το ευρώ είχε σοβαρές ατέλειες

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ πριν από τον κατακλυσμό, κάποιοι εντός του ΔΝΤ υποστήριξαν ότι το σύστημα του ευρώ είχε σοβαρές αδυναμίες και τελικά θα κατέρρεε.

Αλλά εκείνοι που μίλησαν απομακρύνθηκαν και τιμωρήθηκαν.Κι σε όλο αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν είχαν σχέδια για τον χειρισμό της κρίσης στην ευρωζώνη, επειδή πίστευαν ότι μια τέτοια κρίση θα ήταν απίθανο να συμβεί. Όπως αναφέρει ο Mauldin, επικαλούμενος τον Ambrose, η προκατάληψη αναπτύχθηκε επειδή οι ευρωπαϊκές ελίτ στο ΔΝΤ είχαν μια ερωτική σχέση με το ευρώ. 

Και όπως συμβαίνει στον έρωτα, δεν μπόρεσαν να δουν τα λάθη στο αντικείμενο της αγάπης τους, που δεν ήταν άλλο από το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης. «Γι 'αυτούς, ήταν το θεμέλιο ολόκληρου του ευρωπαϊκού σχεδίου» γράφει ο Mauldin.Αυτή η ερωτική σχέση οδήγησε το ΔΝΤ να δεχτεί εκθέσεις και διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους της ευρωζώνης στην ονομαστική τους αξία, χωρίς να έχει γίνει ο έλεγχος ρουτίνας που απαιτείται από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Η διαφθορά του ΔΝΤ έχει αφήσει Ελλάδα χωρίς καλές επιλογές

Σύμφωνα με τον Mauldin, αυτές οι τάσεις οδήγησαν το ΔΝΤ να επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, ενώ προστάτευσαν τους Έλληνες τραπεζίτες από το κούρεμα.
«Το ΔΝΤ ανησυχούσε περισσότερο για την προστασία της ιερότητας του συστήματος του ευρώ και τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών από ό,τι ήταν για να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες» γράφει ο Mauldin.

Το ελληνικό χρέος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο μια ομαλή διαδικασία υποτίμησης του χρέους θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
«Εδώ είναι μια θλιβερή πραγματικότητα: Εάν η Ελλάδα είχε φεύγει από το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή, θα είχε περάσει από μια πολύ σοβαρή ύφεση… αλλά τώρα θα ήταν στο δρόμο της προς την ανάκαμψη.

Αντ' αυτού, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ύφεση για περισσότερα από 5 χρόνια που είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30 στις ΗΠΑ. Και, δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος, εάν συνεχίσουν να ακολουθούν τις εντολές του ΔΝΤ. Η ειρωνεία είναι ότι με κάποιο τρόπο, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: