16 Σεπ 2016

Στίγκλιτζ : κακή ιδέα το ευρώ

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς τόνισε πως το ευρώ είναι κακής σύλληψης και υπό την επιρροή της «νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, είναι η αιτία πολλών κακών, όπως η οικονομική στασιμότητα, η υψηλή ανεργία ή η άνοδος της ακροδεξιάς. Και προσέθεσε «Όταν οι κανόνες είναι κακοί, πρέπει να τους αλλάξουμε, διαφορετικά κινούμαστε προς την καταστροφή».Ο Στίγκλιτζ Εμφανίζεται πολύ επικριτικός απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. «Με εσφαλμένα οικονομικά μοντέλα, έχουμε αναγκαστικά κακή διάγνωση και κακή θεραπευτική αγωγή», ανέφερε.

Μετά την εισαγωγή του ευρώ, «οι οικονομολόγοι περίμεναν το πρώτο σοκ για να θέσουν σε δοκιμασία το νόμισμα. Εγινε το 2008 και οι συνέπειες ήσαν καταστροφικές», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος που συγκρίνει το συμπέρασμά του με τη ματιά του Alexis de Tocqueville στις ΗΠΑ στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας επικρίνει τους κανόνες, κυρίως το ακλόνητο 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος «που έχει πέσει από τον ουρανό» και δεν βασίζεται «σε καμία οικονομική θεωρία».

Σχολιάζει ειρωνικά ότι «ο Θεός διαβιβάζει τις Δέκα Εντολές στο Ορος Σινά, αλλά τους κανόνες που διέπουν το ευρώ τους εισάγουν κοινά ανθρώπινα όντα» για να ζητήσει την αναθεώρηση των κανόνων αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: