19 Σεπ 2016

Νέα ήττα της Μέρκελ στο Βερολίνο

Νέα μεγάλη εκλογική ήττα υφίσταται το κεντροδεξιό Χριστοανοδημοκρατικό κόμμα της Αγκελα Μέρκελ, στο κρατίδιο του Βερολίνου, δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας.Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00 ώρα
Ελλάδος και τα πρώτα αποτελέσματα του εξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης ARD, δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη αν και χάνουν 5,2% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Οι χριστιανοδημοκράτες παραμένουν στην 2η θέση αλλά με το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 5,2 μονάδες πέφτοντας στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 18.1. 



Οι ευρωσκεπτικιστές του AfD στην βουλή για πρώτη φορά

Στην τρίτη θέση σύμφωνα με το exit poll είναι οι Πράσινη με 16.6% και μικρή πτώση 1%. Στην τέταρτη θέση βρισκεται η Αριστερα με 16,4% που βλέπει τις δυνάμεις της να ενισχύονται κατά 4,7. Μεγάλος νικητής είναι το ευρωσκεπτικιστικό και αντι- μεταναστευτικό κόμμα AfD «Εναλλακτική για την Γερμανία» που συμμετέχει πρώτη φορά στις εκλογές και κερδίζει 11.7% και για πρώτη φορά θα συμμετέχει με βουλευτές στην τοπική βουλή της Γερμανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας

Το κόμμα των «Πειρατών» ουσιαστικά εξαφανίζεται καθώς καταγράφει απώλειες 7,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2011 και πέφτει στο 1,7%. 
Κέρδη κατά 4,7 μονάδες καταγράφουν και οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες», φθάνοντας στο 6,5%.

Το εκλογικό τούτο πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας. Οι απανωτές αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, όμως το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για ηγέτη, συνεπώς η υποψηφιότητά της θεωρείται πάλι δεδομένη.

Προς κεντροαριστερή συμμαχία;

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι εφικτό πλέον να σχηματιστεί ξανά ο «μεγάλος συνασπισμός» Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.



Πολιτικοί αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες τους Πρασίνους και την Αριστερά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: