8 Σεπ 2016

Και η Κομισιόν «στέλνει» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταυτίστηκε με τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών, επικαλούμενη την αναστολή της συνθήκης του Δουβλίνου. Με κυνικό τρόπο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ απαίτησε ν' αρχίσουν να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, και τώρα η Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο! Μία μέρα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλέστηκε τη Συνθήκη του Δουβλίνου,
η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό κλήθηκε να τοποθετηθεί και απάντησε ουσιαστικά χωρίς να τον διαψεύσει. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται» ανέφερε, «αλλά έως ότου αυτό συμβεί οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο».

«Η ιδέα να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στα στάνταρ της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι τέλους του έτους δεν είναι καινούργια» συνέχισε. «Αναμένουμε μια έκθεση προόδου ως το τέλος του μήνα γι' αυτόν τον σκοπό». Ως γνωστόν, για την Ελλάδα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011 -οπότε με δύο αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Στο μεταξύ όμως και με την εμφάνιση της προσφυγικής κρίσης θεσμοθετήθηκε η -ουσιαστικά αντίστροφη- διαδικασία μετεγκαταστάσεων η οποία, ως γνωστόν, προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Αλλωστε και η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου περιλαμβάνει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις. Ερωτηθείσα για το θέμα των μετεγκαταστάσεων η Νατάσα Μπερτό παραδέχθηκε ότι προχωρά αργά, αναφέροντας ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών όλης της Ε.Ε. στις 20 Ιουλίου 2016, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της προόδου στις μετεγκαταστάσεις και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή:
goo.gl/tLVa3d

Δεν υπάρχουν σχόλια: