22 Σεπ 2016

Τα ελλείμματα του ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζονται μεταφέροντας υποχρεώσεις στο αύριο


Γιάννης Δούκας
Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ που ψηφίστηκε προς τα τέλη του 2015 προέβλεπε έλλειμμα περίπου δύο δισεκατομμύρια €. Η εικόνα αυτή δεν φάνηκε το πρώτο εξάμηνο του 2016 για τρεις κατά βάση λόγους.Ο πρώτος με το ότι δεν κατέβαλλε όλες τις συν εισπραττόμενες εισφορές στον ΟΑΕΔ και στον ΕΟΠΥΥ, ο δεύτερος ότι τα έσοδα υπήρξαν οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις και ο τρίτος η μεγαλύτερη καθυστέρηση απονομής των νέων κύριων
συντάξεων.Τώρα που οδεύουμε προς το τέλος του έτους το έλλειμμα αυτό θα πρέπει από κάπου να καλυφθεί. Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι:
  1. Η πεπατημένη και από προηγούμενες χρονιές (2014 και 2015) «ανάληψη» χρημάτων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Οι εκτιμήσεις που βγήκαν και στον αέρα μιλάνε για χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων €.
  2. Υπήρξε πρόβλεψη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό κατά 350 εκατομμύρια €.
  3. Από την υστέρηση απονομής κύριων συντάξεων εκτιμάται ότι θα «εξοικονομηθούν» περί τα 270 εκατομμύρια €. Το ποσό αυτό συνεχώς θα αυξάνεται και οι υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τους νέους συνταξιούχους θα μετατοπίζονται προς τα πίσω καθώς οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να μη βγαίνουν νέες κύριες συντάξεις πριν την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Σ’ αυτό να προσθέσουμε και τις δυσλειτουργίες που θα φέρει ο υπό σύσταση Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία. Η κυβέρνηση αν και δεν το ομολογεί ήδη έχει δρομολογήσει την έναρξή του τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική πρόβλεψη (1/1/17) του νόμου 4387/2016.
  4. Το υπόλοιπο έλλειμμά ύψους περίπου 1 δισ. € αναμένεται να καλυφθεί από τη συνέχιση της μη καταβολής συν εισπραττόμενων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ πράγμα που με τη σειρά του θα δημιουργήσει προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και στα προγράμματα των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ που είναι σήμερα διευθύνσεις του ΟΑΕΔ.
Εν κατακλείδι αυτό που συμβαίνει είναι μια προσπάθεια να κλείσει όπως όπως το έτος με τη μεταφοράσημερινών οικονομικών υποχρεώσεων σε επόμενες χρονιές και με την πρόσθεση οικονομικών καιλειτουργικών προβλημάτων στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ.
Εμείς για άλλη μια φορά θα πούμε ότι το μέλλον του ΙΚΑ και όλου του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα περνάει μέσα από τη δραστική αύξηση των εσόδων. Αυτό δεν πρόκειται να το δούμε όσο συνεχίζονται οι κεντρικές πολιτικές επιλογές αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανεργία να συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη και οι μισθοί να συνεχίζουν να μειώνονται. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εκτός των άλλων ωθεί μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην εισφοροδιαφυγή.
Η ύπαρξη του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα, περνάει μέσα από τη μείωση τηςανεργίας, την αύξηση των μισθών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και για να μην ξεχνιόμαστε απαιτείται και η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων από το στραπάτσο του PSI. Αλλιώς το ΙΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει μέλλον!
*Ο Γιάννης Δούκας είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ

Πηγή : ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: