7 Σεπ 2016

Ο Ασαντ επαναφέρει το «Κωνσταντινούπολη»!

Γιώργος Τραπεζιώτης

Με τα περί... συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης, και την κυρία Μαρία Ρεπούση, για ευνόητους λόγους, δεν είχαν κανένα λόγο να ασχοληθούν. Πολλώ δε μάλλον να εξοργιστούν. Οι Τούρκοι άλλωστε έχουν συνηθίσει να προσαρμόζουν την Ιστορία στα μέτρα τους. Η είδηση όμως ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ από τη νέα σχολική χρονιά έδωσε εντολή να καταργηθεί στα βιβλία το όνομα «Ιστανμπούλ»
και να αντικατασταθεί με το «Κωνσταντινούπολη» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Δεν ήταν ωστόσο μόνο η επαναχρησιμοποίηση του ορθού ονόματος της Βασιλεύουσας, που ενόχλησε τους Τούρκους. Εκτός από την κατάργηση του «Ιστανμπούλ», ο Σύρος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει και παραπέρα: στην κατάργηση και του ονόματος Φατίχ για τον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο τα βιβλία των σχολείων της Συρίας στο εξής θα αναφέρουν ως Μεχμέτ Β', ενώ η Αλωση θα χαρακτηρίζεται απλώς «είσοδος των Οθωμανών στην Πόλη», με στόχο να χαρακτηριστεί το ιστορικό γεγονός ως «προσωρινό»!

Για την Οθωμανική Αυτοκρατορία δε θα χρησιμοποιούνται τα πιο μελανά χρώματα για να περιγράφει η εποχή της κυριαρχίας της, ενώ δεν παραλείπονται οι χαρακτηρισμοί για τους Οθωμανούς Τούρκους, που περιγράφονται σαν ένα από τα χειρότερα είδη που πέρασαν στην Ιστορία, με τη σημείωση βέβαια ότι και ο συριακός λαός υπέφερε τα πάνδεινα από αυτούς. Πώς θα αντιδράσει επίσημα ο σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε όλα αυτά, ειδικά τώρα που η χώρα διανύει περίοδο εκκαθαρίσεων στο εσωτερικό και ο υπερ-πρόεδρος καλλιεργεί τον τυφλό φανατισμό στους κόλπους των οπαδών του; Μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα...

«Παραθυράκι» των ΗΠΑ για την έκδοση Γκιουλέν;
Κάποιοι τη χαρακτήρισαν απλώς ως «μία διπλωματικού περιεχομένου δήλωση και τίποτε περισσότερο». Αλλοι όμως υπογράμμιζαν πως όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα «πιθανόν να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία». Το τι από τα δύο ισχύει τελικά κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει με ασφάλεια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμευόταν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η αμερικανική κυβέρνηση θα εργαστεί με την Τουρκία, ώστε να βοηθήσει να εξασφαλιστεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα υποστηρίζει ανοιχτά πως οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητική στήριξη στις προσπάθειες εξάλειψης όσων ευθύνονται για την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου, ο Ομπάμα δήλωνε χθες στο CNN: «Δεν έχουμε παρατηρήσει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας σε θέματα ασφάλειας. Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ». Και πρόσθετε: «Η Αγκυρα συνεργάζεται μαζί μας για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεί σημαντικό εταίρο σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή». Η Τουρκία είναι γνωστό πως υποστηρίζει ότι ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος είναι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και η Αγκυρα επανειλημμένα έχει ζητήσει την έκδοσή του. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν ένα «τόσο μεγάλο χατίρι στην Αγκυρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: