19 Σεπ 2016

Σε δίνη προβλημάτων η Deutsche Bank

Χωρίς τέλος μοιάζουν τα προβλήματα της Deutsche Bank. Την Παρασκευή, η μετοχή της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 8,2%, αφότου έγινε γνωστό πως οι αμερικανικές αρχές διεκδικούν 12,5 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας για την υπόθεση των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την DB, όπως και πολλές άλλες διεθνείς τράπεζες, ότι παρουσίαζαν με παραπλανητικό τρόπο στους επενδυτές τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια που στην πραγματικότητα ήταν πολύ χαμηλότερης ποιότητας.
H διοίκηση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί τόσο υψηλό ποσό διακανονισμού. Θα ακολουθήσουν μήνες διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές αρχές και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό όπου θα καταλήξουν οι δύο πλευρές θα είναι γύρω στα 5 δισ. ευρώ.
«Οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Η τράπεζα περιμένει πως θα οδηγήσουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα (σ.σ. ποσό διακανονισμού) με αυτό που έχουν πληρώσει άλλες τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν διακανονισμό σε σημαντικά χαμηλότερο ποσό», ανακοίνωσε χθες η γερμανική τράπεζα. Η μετοχή της DB δέχθηκε μεγάλο πλήγμα την Παρασκευή και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας υποχώρησε στα 18 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μετοχή της DB υποχωρούσε και η μετοχή άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν έρθει ακόμα σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, όπως της UBS (-2,89%), της Credit Suisse (-5,39%), της RBS (-4,53%) και της Barclays (-2,8%). Το ποσό που διεκδικούν οι αμερικανικές αρχές είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που περίμεναν η διοίκηση της DB και οι επενδυτές. «Ακόμη και αν μειωθεί, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις που έχει λάβει η τράπεζα», σχολίασε στο Bloomberg ο Τόμας Κίνμοθ, αναλυτής της ABN Amro. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η DB θα αναγκαστεί να καταφύγει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ανάλογες περιπτώσεις το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρχικά διεκδικούσε πολύ υψηλότερη αποζημίωση από τις τράπεζες από αυτό το ποσό το οποίο αποδέχθηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης.
Αναλυτές της JPMorgan αναφέρουν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι «θα είναι πολύ θετικό» αν οι δύο πλευρές συμβιβαστούν με 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν το ποσό του προστίμου υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ, η JPMorgan εκτιμά ότι θα προκύψουν δυσάρεστα ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια της DB και η τράπεζα θα αναγκαστεί να κάνει πρόσθετες προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: