28 Σεπ 2016

Wall Street Journal : Άπιαστη η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα


Άπιαστη χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα, εκτός αν υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που "θα οδηγήσουν σε ένα πιο σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον", αναφέρει ο Δημήτρης Τσακωνίτης, γενικός διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite. 
Σύμφωνα με την WSJ η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ισχυρή
ανάπτυξη από τα τέλη του 2016, με την επίσημη πρόβλεψη για το 2017 να είναι για ανάπτυξη 2,7% και αυτή των οικονομολόγων για το έτος να είναι για ανάπτυξη 0,6%.

Η πιο αδύναμη ανάπτυξη θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες διαπραγματεύσεις για επιπλέον μέτρα λιτότητας, αναφέρει η εφημερίδα. Η WSJ σημειώνει πως η στασιμότητα στις εξαγωγές αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, αφού το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βασίζεται στη μετάβαση της οικονομίας μακριά από τις κυβερνητικές δαπάνες προς τις εξαγωγές και τις σχετικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως τονίζεται βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξαγωγές μέχρι τον Ιούλιο υποχώρησαν 7,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε σχεδιάζεται η πλήρης άρση των capital controls.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν οριακή βελτίωση, αναφέρει η εφημερίδα: η ανεργία μειώνεται με ασθενείς ρυθμούς, αλλά παραμένει κοντά στο 23%. Οι λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό υπήρξαν απογοητευτικά. Ο αριθμός των εταιρικών χρεοκοπιών το πρώτο μισό του έτους έφτασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.  Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή φαίνονται καλύτερα, αλλά οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι έρευνες για το κλίμα δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: