14 Οκτ 2016

Σοκ και δέος! Ερχονται 5.000 πλειστηριασμοί μέσα στους επόμενους 15 μήνες

Κολασμένοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και πρώτης κατοικίας. Από τη μία, οι τράπεζες και οι εισπρακτικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά από τους πλειστηριασμούς, οι μεν πρώτες για να μειώσουν την έκθεσή τους σε «κόκκινα» δάνεια και οι δεύτερες για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».
Από την άλλη, πολίτες και κινήματα αρχίζουν να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, προκειμένου να σταματήσουν τον εκπλειστηριασμό σπιτιών και άλλων ακινήτων.

Εως το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένες 500 - 600 εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας, ενώ το 2017 ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.000. Οι πλειστηριασμοί αφορούν από θέσεις στάθμευσης και αποθήκες έως διαμερίσματα, εξοχικά αγροτεμάχια και ολόκληρες πολυκατοικίες. Κι όλα αυτά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου ξιφουλκούσαν κατά των πλειστηριασμών την περίοδο που το κόμμα τους βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Μάλιστα, τη στιγμή που πολίτες και κινήματα συγκεντρώνονται έξω από διάφορα Ειρηνοδικεία ανά την χώρα, δίνοντας μάχη για την αποτροπή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό.

Σε πρώτη εξέλιξη
Με τους πλειστηριασμούς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή οδηγία του ίδιου του πρωθυπουργού. Μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, επικαλούμενη τόσο την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών όσο και την προστασία του νόμου Κατσέλη, παραλείπει όμως τεχνηέντως να αναφέρει ότι για τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία προστασία και μπορούν να γίνουν κατασχέσεις ακόμη και πρώτων κατοικιών αν όσοι χρωστούν δεν σπεύσουν να προβούν σε ρύθμιση.

Η ουσία είναι ότι υπερχρεωμένοι πολίτες παρακολουθούν με απόγνωση να βρίσκονται στην πόρτα των Ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό τουλάχιστον 500 ακίνητα έως τα Χριστούγεννα και άλλα 5.000 εντός του 2017.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα αφορούν μεγάλα ακίνητα και στοχευμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ στη συνέχεια θα βγουν στο σφυρί ακόμη και πρώτες κατοικίες δανειοληπτών που έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις, αλλά αδιαφορούν και κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Διαμηνύουν δε ότι όσοι είναι συνεργάσιμοι δανειολήπτες, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που ζητούν οι τράπεζες, δεν θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό του ακινήτου τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: