21 Οκτ 2016

Κάθε χρόνο 5.000 ακίνητα στο σφυρί

Η απαγορευμένη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ανοίγει με δραματικό τρόπο ύστερα από περίπου οκτώ χρόνια. Η παρατεταμένη περίοδος προστασίας κατά την οποία δεν πραγματοποιούνταν παρά ελάχιστοι πλειστηριασμοί και αυτοί με επισπεύδοντες ιδιώτες και σε κάποιες περιπτώσεις το Δημόσιο, λειτούργησε τελικώς ως καζάνι που βράζει. Το πρόβλημα διογκώθηκε, δημιουργώντας θυλάκους κοινωνικών ομάδων που πίστευαν ότι όχι μόνο το πρόβλημα δεν τους άγγιζε,
αλλά και ότι μπορούσαν να αδιαφορούν για τις οφειλές τους στις τράπεζες ή το Δημόσιο χωρίς κόστος. Τώρα, ο κίνδυνος είναι μαζί με αυτό το τμήμα της κοινωνίας να απειληθούν και άνθρωποι που βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία και αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν μικρά ή λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα. 

Η ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για τη δημοσίευση των πλειστηριασμών, που ανακοινώνονται πλέον σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εμπλουτίζεται με αυξανόμενο ρυθμό. Κάθε μέρα οι νέοι πλειστηριασμοί που μπαίνουν είναι περίπου 20 και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αρχή της εβδομάδας η ιστοσελίδα «φιλοξενούσε» περί τους 600, στα τέλη της είχαμε ήδη φτάσει τους 700 περίπου. Ο δρόμος άλλωστε προοιωνίζεται μακρύς. Ο ρυθμός αυτός, ύστερα από οκτώ χρόνια οριζόντιου παγώματος, αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τράπεζες εντάσσουν συνεχώς νέα από το στοκ των ακινήτων που έχουν κατηγοριοποιήσει ως έτοιμα προς πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες κάθε χρόνο θα βγαίνουν στο σφυρί περί τα 5.000 ακίνητα και παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα απειληθούν τα φτωχά νοικοκυριά με πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας, οι αστοχίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Οι τράπεζες
Από τη σταχυολόγηση περιπτώσεων που έχει κάνει η «Κ», προκύπτει ότι για τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών που δημοσιεύονται, επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες για οφειλές κάθε προέλευσης –καταναλωτικό, στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο– που μάλιστα ξεκινούν από τις 20.000 και φθάνουν και τις 800.000 ευρώ! Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες και ότι πίσω από τις περιπτώσεις των μικρών οφειλών, δηλαδή των 20.000 ευρώ, κρύβονται πολλαπλάσια χρέη που προέρχονται όχι από μια πηγή υπερχρέωσης, δηλαδή ένα καταναλωτικό ή ένα στεγαστικό δάνειο. Η διαβεβαίωση είναι ειλικρινής, στον βαθμό που οι τράπεζες δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την κοινωνία. Κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι μια προσωπική ιστορία και ο κίνδυνος να υπάρξουν εξώσεις ανθρώπων που είναι σε πραγματική αδυναμία, από μικρά διαμερίσματα, είναι ορατός. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των τραπεζών, αιτία της οποίας δεν είναι άλλη από την πίεση που δέχονται από τον εποπτικό μηχανισμό SSM να περιορίσουν τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, είναι η πρόθεσή τους να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάζουν στο σφυρί –όταν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον– σε μια προσπάθεια να δώσουν σαφές μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος που κάποιοι απολάμβαναν καταχρηστικά έχει λήξει.

Τα σπίτια που θα βγαίνουν στο σφυρί στην εμπορική τους αξία μετά την πρόσφατη αλλαγή του νόμου, που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς από την αντικειμενική τιμή του ακινήτου, τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε αυτή την πρακτική, αφού ουσιαστικά θα αγοράζονται στην αξία που έχει εγγραφεί στα βιβλία τους, περιορίζοντας τις ζημίες που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Η κυβερνητική προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας την εβδομάδα που μας πέρασε ότι «τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά», πέφτει στο κενό, αφού η αλήθεια είναι διαφορετική. Η προστασία του νόμου Κατσέλη που επικαλείται περιορίζεται στις 150.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ή 200.000 σύμφωνα με ανεπίσημα. Τόσοι είναι αυτοί που έχουν προσφύγει στον σχετικό νόμο και μπορούν να αξιοποιήσουν το εργαλείο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο.

500.000-800.000
Ο πραγματικός όμως αριθμός φυσικών προσώπων ή επαγγελματιών, που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες είτε από στεγαστικό είτε από ένα επαγγελματικό ή μικρό επιχειρηματικό δάνειο είναι πολλαπλάσιος και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η «Κ», ανέρχεται στις 800.000. Το νούμερο αυτό δεν είναι παραπλανητικό καθώς ακόμη και αν προσμετρηθούν οι αλληλοκαλύψεις, υπολογίζεται ότι ο καθαρός αριθμός αυτών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα δεν είναι μικρότερος από τις 500.000. Αντιμέτωπη με τη μαζικότητα που θα λάβουν οι πλειστηριασμοί, η κοινωνία θα βρεθεί σε αντικειμενική δυσκολία να διαχειριστεί το πρόβλημα και γι’ αυτό οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης και των τραπεζών, θα πρέπει να είναι συντονισμένες και γρήγορες.

Ο νόμος για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς στις ευνοϊκές διατάξεις του θα μπορούν να ενταχθούν και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, για τους οποίους θα υπάρξει πρόβλεψη διακοπής των αναγκαστικών μέτρων. Από τους 300.000 που έχουν «κόκκινα» δάνεια αυτής της κατηγορίας, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα κριθούν μη βιώσιμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: