17 Νοε 2016

«Κίτρινη κάρτα» Κομισιόν σε 8 χώρες για τα ελλείμματα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα σχέδια προϋπολογισμού των Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Κύπρου, Λιθουανίας, Σλοβενίας και Φινλανδίας για το 2017 «κινδυνεύουν» να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και γι’ αυτό τους συνέστησε να πετύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν εξετάζεται όπως των άλλων κρατών-μελών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι στόχοι του προϋπολογισμού τίθενται στο πρόγραμμα.Η διαδικασία οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να ελέγχονται πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια  –το ευρωπαϊκό εξάμηνο– έχει ξεκινήσει από το 2013 ως απάντηση στην οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε τότε η Ευρωζώνη. Οι Βρυξέλλες έχουν τη δυνατότητα, αν εντοπίσουν σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε. (το χρέος να μη ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ), να κάνουν συστάσεις που μπορούν και να οδηγήσουν σε πρόστιμα στις κυβερνήσεις που θα αρνηθούν να τις ακολουθήσουν.

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης πρότεινε να γίνει δημοσιονομική επέκταση μέχρι και 0,5% του ΑΕΠ το 2017 για όλη την Ευρωζώνη. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτη φορά μετά το 2008 όλα τα κράτη-μέλη θα βρίσκονται σε ανάπτυξη το 2017. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «η Επιτροπή συνιστά σήμερα έναν θετικό δημοσιονομικό προσανατολισμό για τη στήριξη της ανάκαμψης και της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να επωμισθεί το βάρος μόνη της».

Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί την προσπάθεια της Επιτροπής να ξεφύγει από την αυστηρή πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε μέχρι τώρα και να βοηθήσει στην ανάκαμψη. Αυτή η πρόταση, όμως, ήταν περισσότερο σύσταση για τα κράτη-μέλη που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν και να επενδύσουν. «Αυτοί που έχουν περιθώριο στον προϋπολογισμό τους πρέπει να ξοδέψουν και να επενδύσουν περισσότερο», είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι οι χώρες που δεν έχουν επιτύχει τους δημοσιονομικούς τους στόχους οφείλουν να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού και να επιδιώξουν μια φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση.

Η χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ιταλία θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήγμα για τον Μάριο Ρέντσι και το δημοψήφισμα που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στη χώρα του για την αναθεώρηση του συντάγματος. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό θα βρίσκεται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017, ενώ στο 2,5% για το 2018, αρκετά υψηλότερα από τον στόχο για έλλειμμα 1,8% το 2017 που είχε τεθεί στην Ιταλία, καθώς το χρέος της είναι 132% του ΑΕΠ και πρέπει να μειώνεται 3,65% του ΑΕΠ ετησίως.

Παρά τις αντιδράσεις της Ρώμης, η νουθεσία προς την Ιταλία από την Επιτροπή χθες ήταν αρκετά ήπια, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας και Πορτογαλίας η επιτροπή αποφάσισε να μην επιβάλει πρόστιμα, παρόλο που οι εν λόγω χώρες ξεπερνούσαν το όριο των επιτρεπτών ελλειμμάτων.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, η Επιτροπή αποφάσισε πως σε «γενικές γραμμές» έχει συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει «σημαντική υστέρηση όσον αφορά τη δημοσιονομική προσπάθεια», σε σύγκριση με το συνιστώμενο επίπεδο και ότι, αν οι πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης δεν αλλάξουν, η διόρθωση δεν θα είναι εφικτή. Η Ιρλανδία, η Λετονία, η Μάλτα και η Αυστρία έχουν επίσης συμμορφωθεί σε «γενικές γραμμές». Οι μόνες χώρες που οι προϋπολογισμοί τους είναι «απόλυτα συμβατοί» με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι οι Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: