7 Νοε 2016

Προηγείται το όχι στα γκάλοπ στην Ιταλία

Τέλος στα σενάρια αναβολής του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου έδωσε την Τετάρτη το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού. Τα σενάρια διογκώθηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος νωρίτερα την ίδια ημέρα δήλωσε ότι θα λάβει προσωπικά πολύ σοβαρά υπόψη του ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον αποτελέσει πρόταση της αντιπολίτευσης. Μολαταύτα, το γραφείο του Ματέο Ρέντσι ακύρωσε το παραπάνω ενδεχόμενο,
δηλώνοντας κατηγορηματικά πως απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο καθυστέρησης της ψηφοφορίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει από τη Δευτέρα οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, χαρακτηρίζοντας «δημοσιογραφική επινόηση» την ιδέα ότι το δημοψήφισμα θα αναβληθεί λόγω των σεισμών που έχουν πλήξει την κεντρική Ιταλία τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αστέγους.

Η πρόταση του Αλφάνο δεν απορρίφθηκε μόνo από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση, με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, αρχηγό της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να χαρακτηρίζει την πρόταση περί καθυστέρησης «τρελή και ανεύθυνη». O Αλφάνο, ο οποίος ηγείται ενός μικρού κεντρώου κόμματος που συμμετέχει στην παρούσα ιταλική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε τη θέση του κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, τονίζοντας ότι δεν εξέφρασε την παραπάνω άποψη ως κυβερνητικός υπουργός και καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία από μόνη της στο συγκεκριμένο θέμα. Μολαταύτα, οι δηλώσεις στάθηκαν αρκετές για να προκληθεί μικρή αναστάτωση στις αγορές, στις οποίες ενυπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με τις συνέπειες και την πολιτική αστάθεια που θα φέρει μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι» στο δημοψήφισμα. «Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για τα οποία η Ευρωζώνη πρέπει να ανησυχεί, όμως η μεγαλύτερη έγνοια της έγκειται σε αυτό το δημοψήφισμα, εξ ου και η κινητοποίηση», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Κόμερτσμπανκ, Ντέιβιντ Σνάουτς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ακόμη ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, ο οποίος όμως μπορεί να μετατραπεί σε έναν πιο μακρινό ελέφαντα».

Ωστόσο, παρότι τους προηγούμενους μήνες η παραίτηση του Ρέντσι σε περίπτωση ήττας του στο δημοψήφισμα έμοιαζε εξαιρετικά πιθανή, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα παραιτηθεί και θα αποσυρθεί από την πολιτική εάν χάσει, ένα μήνα πριν από την κάλπη ο Ρέντσι δείχνει να έχει αλλάξει στάση, δηλώνοντας ότι η συζήτηση γύρω από το πολιτικό του μέλλον αποσπά την προσοχή από την αξία των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνησή του. Η ήττα του πάντως φαντάζει εξαιρετικά πιθανή, καθώς το στρατόπεδο του «Οχι» εμφανίζεται να προηγείται στις 28 από τις 29 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα, με διαφορές που κυμαίνονται από μία μέχρι εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός ότι ο Ρέντσι «ακολουθεί» μονίμως στις δημοσκοπήσεις σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την έκβαση του δημοψηφίσματος και την ίδια του την πολιτική καριέρα, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια προσέγγισης των κοινωνικών ομάδων που αντιτίθενται μαζικά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι νέοι κάτω των 35, ηλικιακή ομάδα που σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της IPR αναμένεται κατά 60,5% να καταψηφίσει την πρόταση του Ρέντσι για μείωση του ρόλου της Γερουσίας και αποδυνάμωση των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων. Η εμφάνιση του Ιταλού πρωθυπουργού στο εξώφυλλο της ιταλικής έκδοσης του περιοδικού «Ρόλινγκ Στόουν» είναι ξεκάθαρο πως εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, προσπαθώντας να φέρει τον Ρέντσι με αυτόν τον τρόπο εγγύτερα στη νεολαία.

Η έλλειψη νεανικής στήριξης στο πρόσωπο του Ρέντσι απορρέει από το γεγονός ότι για πολλούς οι προηγούμενες πρωτοβουλίες του Ιταλού πρωθυπουργού δεν έχουν ακόμη δείξει ότι μπορούν να αναστρέψουν την καθοδική πορεία της ιταλικής οικονομίας, η οποία έχει πλήξει τους νέους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους μεγαλύτερους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου και της J.P. Morgan, η ανεργία στους νέους έχει παραμείνει σταθερά κοντά στο 40% καθ’ όλη την έως τώρα θητεία του Ρέντσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: