Ρουμπίνα Σπάθη
Ενώ οι σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούν να αμβλύνουν την ανησυχία που έχουν εμπνεύσει οι προεκλογικές του εξαγγελίες, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σπεύδουν είτε να καλύψουν τα νώτα τους είτε και να επωφεληθούν από όποιο κενό ενδέχεται να δημιουργήσουν οι επιλογές του νέου προέδρου. Η Κίνα σπεύδει να προωθήσει τη δική της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες Ασίας - Ειρηνικού
και να επωφεληθεί από την ενδεχόμενη ακύρωση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε προ μηνών η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εσπευσμένες είναι, άλλωστε, οι κινήσεις του Ιράν, που την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία με δύο ενεργειακούς κολοσσούς, η οποία περιλαμβάνει όρους που το περιφρουρούν σε περίπτωση επαναφοράς των εναντίον του κυρώσεων. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Περού, όπου θα πάρει μέρος στην ετήσια σύνοδο των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (Apec) και αναμένεται να προωθήσει την ευρύτερη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας -Ειρηνικού.
Πρόκειται για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ευθέως ανταγωνιστική της ΤΡΡ, της συμφωνίας που υπέγραψε στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Ομπάμα με την Ιαπωνία και 10 άλλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, αφήνοντας έξω από αυτήν την Κίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η κυβέρνηση Ομπάμα προώθησε την ΤΡΡ ως στρατηγικής σημασίας απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όμως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την αντίθεσή του στην εν λόγω συμφωνία και, γενικότερα, στις πολυμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, και εξανεμίστηκαν οι πιθανότητες επικύρωσής της από το Κογκρέσο. «Η Κίνα εκτιμά ότι πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της βιομηχανίας και να στραφούμε άμεσα στη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ. Επιβεβαίωσε, έτσι, τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης πως μια αποτυχία της ΤΡΡ θα άφηνε ελεύθερο το πεδίο για να προωθήσει το Πεκίνο συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου υπό τη δική του επιρροή. Την ίδια στιγμή, στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση Σίντζο Αμπε προσέβλεπε στην ΤΡΡ για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Ετσι, ενώ είχαν προηγηθεί πολιτικές διενέξεις για τη συμφωνία, η ιαπωνική Κάτω Βουλή την επικύρωσε εσπευσμένα, μόλις δύο ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας στην Ιαπωνία, σε 30 ημέρες από την ψήφισή της στην Κάτω Βουλή η συμφωνία μπορεί να αποτελεί νόμο του κράτους ακόμη και αν δεν την έχει επικυρώσει η Ανω Βουλή. Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε προεκλογικά την πρόθεσή του να αναθεωρήσει τη συμφωνία για άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, την ανησυχία της Τεχεράνης φάνηκε να συμμερίζονται και οι πετρελαϊκές που ενδιαφέρονται για τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες: η γαλλική Total και η κινεζική China National Petroleum Corp. Αιφνιδίασαν, έτσι, τους αναλυτές του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς έσπευσαν να υπογράψουν συμφωνία 6 δισ. δολαρίων με την Τεχεράνη την ημέρα που διεξάγονταν στις ΗΠΑ οι προεδρικές εκλογές.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός μερίμνησε, άλλωστε, να ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει με ευρώ και όχι με δολάρια το 51% της κοινοπραξίας, στο οποίο ανέρχεται το μερίδιό του. Σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, αυτή προτίθεται να πληρώσει την Total σε είδος, σε συμπυκνωμένο φυσικό αέριο, που θα μπορεί να εμπορευθεί στις διεθνείς αγορές, χωρίς να είναι απαραίτητη η εμπλοκή του ιρανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για κοινοπραξία στην οποία θα πάρει μέρος και η κρατική πετρελαϊκή του Ιράν, η Petro Pars, και στοχεύει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα τμήμα της χώρας, το οποίο είναι γνωστό ως South Pars.
Πηγή: https://goo.gl/2W5wzG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου