25 Νοε 2016

Ποινική δίωξη στην ΑΚΤΩΡ για κόλπο με δύο έργα

Βάσω Παλαιού

Οι επιστολές που αντάλλαξαν, από το 2008 έως το 2012, οι υπεύθυνοι των κατασκευαστικών εταιριών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. τους έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης και τους έχουν θέσει αντιμέτωπους με την κακουργηματική κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Ο λόγος είναι πως από τις επιστολές φέρεται ότι προκύπτουν προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιριών
για τη δημοπράτηση δύο έργων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και για την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυσης της σήραγγας Ομόνοια - Μοναστηράκι. Χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος κατά των υπευθύνων των κατασκευαστικών εταιριών.

Επιστολές

Κομβικό σημείο για την άσκηση της κακουργηματικής ποινικής δίωξης αποτέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες επιστολές, από τις οποίες φέρεται ότι προκύπτει προσυνεννόηση μεταξύ τους για να αποσυρθεί η εταιρία ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε., η οποία αρχικά είχε αναλάβει τα δύο έργα, προκειμένου να τα πάρει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συμφερόντων Γιώργου Μπόμπολα, που ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας. Σημειώνεται ότι ο μειοδοτικός διαγωνισμός του ΟΛΘ είχε προκηρυχτεί τον Φεβρουάριο του 2011, με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται περίπου σε 74.000.000 ευρώ. Ο ΑΚΤΩΡ είχε υποβάλει στον διαγωνισμό αυτόν τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά. Οσον αφορά τη σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής Ομόνοια - Μοναστηράκι, αυτή υπογράφηκε το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αν και ήταν τρίτη στον σχετικό πίνακα μειοδοσίας. 

Την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, έπειτα από αναφορά της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η εισαγγελική λειτουργός, αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, κατέληξε στην άσκηση της ποινικής δίωξης, η οποία θα προσωποποιηθεί στο στάδιο της ανάκρισης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Δικαιοσύνης δεν προκύπτουν στοιχεία ότι είχαν γνώση για την προσυνεννόηση όλα τα μέλη των Δ.Σ. των δύο κατασκευαστικών εταιριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: