16 Νοε 2016

Παντοδύναμος ο Tράμπ


Νίκος Σταματάκης
«Οι εκλογές έχουν συνέπειες» αρέσκονται να σχολιάζουν οι Αμερικανοί. Αυτές οι εκλογές έχουν πράγματι σαρωτικές συνέπειες, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως:
• Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται πανίσχυρος πρόεδρος, με το κόμμα του να ελέγχει τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Ηδη έχει τη δυνατότητα, από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, να υποδείξει ανώτατο δικαστή για την κάλυψητης κενής (μίας από τις εννέα) θέσης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
• Ο τρόπος της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, με την αγέρωχη στάση του στο κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων (Μπους, Ρόμνι και πολλοί άλλοι, όπως και οι συνεργάτες τους στα ΜΜΕ, που τώρα περνούν στα πολιτικά «αζήτητα»), τον καθιστά πανίσχυρο στο εσωτερικό της χώρας. Κανείς από τους βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα τολμά να του αντισταθεί - εάν φυσικά θέλει να επανεκλεγεί. Τυχόν παρουσία του Τραμπ στο εκλογικό διαμέρισμά του στις επόμενες εκλογές θα τον στέλνει σπίτι του. Πρόκειται για μια εκπληκτική ευκαιρία να επιβληθούν οι εξαγγελίες Τραμπ για όρια στη θητεία βουλευτών και γερουσιαστών! 
Στις διεθνείς σχέσεις παρουσιάζεται μεγάλη ευκαιρία προσέγγισης με τη Ρωσία, γεγονός που πιθανότατα θα επιφέρει συντριπτική ήττα των ισλαμιστών παγκοσμίως και θα οδηγήσει σε ειρήνη, ειδικά στην περιοχή μας, στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Η θέση της Ελλάδας ως ανατολικού συνόρου της Δύσης απέναντι στους ισλαμιστές, αλλά και ως ενεργειακού κόμβου, θα αναβαθμιστεί.
*Ο Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διεθνολόγος και επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: