Το άρθρο που παραθέτουμε εδώ είναι του Carol Giacomo από τους New York Times, όπου διαγράφεται με κομψό τρόπο η αγωνία του δυτικού κατεστημένου για την ήττα του Ομπάμα στις ΗΠΑ και την αδυναμία της Αγκέλα Μέρκελ να ηγηθεί για τις κοινές αρχές της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας των ελίτ που προωθούσαν, με τις όποιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους, οι μέχρι πρόσφατα ηγεσίες των ΗΠΑ και Γερμανίας, η ηγεμονία των οποίων αμφισβητείται καταλυτικά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αφιερώσει το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος των ΗΠΑ κυρίως στο να ενισχύσει στους Ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών την πεποίθηση, πως η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας και υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ. Όπως επίσης και στο να τονίσει ότι ο νέος Πρόεδρος θα μείνει πιστός στις δημοκρατικές αξίες του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα, δε, με τα όσα δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο πριν την αναχώρησή του ο Ντ. Τράμπ τον διαβεβαίωσε ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για την διατήρηση των θεμελιωδών στρατηγικών σχέσεων ανάμεσα στις οποίες δεσπόζουν οι δυνατές νατοϊκές συνεργασίες.
Tο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου δεν θα αποκτήσει αξιοπιστία μέχρι να ακουστεί από τα χείλη του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι στην προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δαπάνησε πολύ χρόνο μιλώντας εναντίον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προτείνοντας τα μέλη του να πληρώνουν περισσότερα για την προσωπική τους άμυνα.
Ο Τράμπ δεν είναι η μόνη έγνοια στις δυτικές δημοκρατίες που απειλούνται από σωρεία αυταρχικών πολιτικών. Μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο των social media δείχνει από τι θα μπορούσε να αποτελείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε λίγο καιρό: Από τον αυτοκρατορικό Βλάντιμιρ Πούτιν, τον Ξι Τζιπινγκτης Κίνας, την εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν, εφόσον κερδίσει τις γαλλικές εκλογές του χρόνου, τον εντελώς πολιτικά ρευστό Ντόναλντ Τράμπ και την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, για την οποία δεν έχουμε ακόμη δει δείγματα γραφής.
Αυτοί οι δυτικοί ηγέτες θα απέχουν χιλιόμετρα από εκείνους, που μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμου, έχτισαν την υπερατλαντική κοινωνία, προώθησαν κοινές αξίες ανοχής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης δημιούργησαν ένα δίκτυο οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, τα οποία διατήρησαν την ειρήνη και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως οι Δημοκρατίες μας αποδεικνύουν ότι είμαστε δυνατότεροι από τους τρομοκράτες, τους φονταμενταλιστές, τους απολυταρχικούς. Όλους αυτούς που δεν ανέχονται την διαφορετικότητα… που προσπαθούν να αλλάξουν τις αντιλήψεις των λαών με τη βία.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι απαραίτητες εξαιτίας εκείνων των δυνάμεων που απειλούν την συμμαχία και την ευρωπαϊκή ενότητα - η μετανάστευση στην Ευρώπη λόγω συγκρούσεων τεράστιων μαζών Σύριων προσφύγων, η άνοδος της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, η οικονομική ανέχεια και οι επεκτατικές κινήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία.
Στο άρθρο που συνυπέγραφε ο Μπαράκ Ομπάμα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε γερμανική εφημερίδα, απέρριψε την ατζέντα του Τράμπ και κάλεσε για περισσότερη υπερατλαντική συνεργασία σε όλους τους τομείς. Από την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στην παγκοσμιοποίηση και στην άμυνα ενός πιο ανοιχτό και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Το άρθρο όχι μόνο υπογράμμιζε τον ρόλο της καγκελαρίου ως ηγέτη της Ευρώπης αλλά την αναδείκνυε ως την μοναδική πολιτικό που μπορεί να διαδεχθεί τον Ομπάμα ως τον θεματοφύλακα της δυτικής Δημοκρατίας. Η Άγκελα Μέρκελ όμως δέχεται σκληρή κριτική στο εσωτερικό από λαϊκιστές και από ένα αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην κοινωνία, καθώς η ώρα για τις εκλογές του επόμενου χρόνου πλησιάζει.
Πηγή: New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου