13 Νοε 2016

Τραμπ: Στόχος η καταστροφή του ISIS, όχι ο Άσαντ





Προτεραιότητα στη Συρία η εξάλειψη του ISIS, όχι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εξετάζει τη διατήρηση τμημάτων του Obamacare. Στο "στόχαστρο" ο νόμος Dodd-Frank στις τράπεζες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα καταλήξουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία εάν επιτεθούν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο
εκλεγμένος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Εάν οι ΗΠΑ εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του Άσαντ «θα καταλήγαμε να πολεμάμε με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ.

«Η θέση μου είναι πως (...) η Συρία πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος και πρέπει να απαλλαγούμε από το ΙΚ. Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε συμμαχία με τη Συρία, και τώρα έχουμε το Ιράν, που γίνεται ισχυρό, εξαιτίας μας, σε συμμαχία με τη Συρία (...). Υποστηρίζουμε αντάρτες εναντίον της Συρίας και δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε τονίσει ότι ο νυν πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να μην είναι ο ιδανικός ηγέτης της χώρας αυτής, όμως πολλές από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που θα αναλάμβαναν την εξουσία εάν απομακρυνόταν θα μπορούσαν να αποδειχθούν χειρότερες. Είχε προσθέσει ότι η προτεραιότητά του στη Συρία θα είναι να εξαλειφθεί το ΙΚ, όχι να απομακρυνθεί ο Άσαντ από την εξουσία.


Στροφή στο θέμα του Obamacare

Στην ίδια συνέντευξη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην «ακουμπήσει» διατάξεις του «Obamacare», του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη.

Ο Τραμπ είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα καταργήσει τον νόμο του 2010, ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια συμβιβαστική λύση.

Μάλιστα, τόνισε πως ενδιαφέρεται να διατηρήσει κάποιες διατάξεις του «Obamacare» και πρόσθεσε ότι η διάρκειας 90 λεπτών συνάντησή του με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο τον έκανε να αλλάξει την στάση του. «Του είπα ότι θα εξετάσω τις εισηγήσεις του και ως ένδειξη σεβασμού, σκοπεύω να το κάνω», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Κατάργηση και αντικατάσταση» είναι το σύνθημα των Ρεπουμπλικάνων για τον νόμο για την υγειονομική περίθαλψη του Μπαράκ Ομπάμα τα τελευταία έξι χρόνια. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τον «Obamacare» καταστροφή κατά την προεκλογική του εκστρατεία και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα φτιάξει έναν πολύ καλύτερο νόμο.



Στο «στόχαστρο» ο νόμος Dodd-Frank


Ο κ. Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θέλει να επικεντρωθεί στον νόμο Dodd-Frank, τον οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο βάρος στις τράπεζες». «Πρέπει να τον ξεφορτωθούμε ή να τον μικρύνουμε... Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν. Έχει καταστήσει τη χώρα μας μη ανταγωνιστική. Έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη».

Κατά τον ίδιο, ο κόσμος που έχει χρήμα δεν έχει επηρεαστεί από την αυξημένη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου. «Εγώ μπορώ να δανειστώ χρήματα», είπε. «Ο κόσμος που είναι πραγματικά καλός, αλλά χρειάζεται χρήμα για να ανοίξει ή να επεκτείνει μια επιχείρηση, δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις τράπεζες».


http://www.euro2day.gr/news/world/article/1465197/tramp-stohos-h-katastrofh-toy-isis-ohi-o-asant.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: