13 Νοε 2016

Οι δανειστές πιέζουν για την παραχώρηση μεγάλου αριθμού «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες



Στυγνός εκβιασμός από τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι θεσμοί απειλούν την κυβέρνηση και τις τράπεζες με «κούρεμα» καταθέσεων, προκειμένου να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων και να εκχωρήσουν άμεσα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds-γύπες. Με τον
τρόπο αυτό, οι δανειστές επιχειρούν να τρομάξουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στους δανειολήπτες.
Ουσιαστικά, το κουαρτέτο των πιστωτών προσπαθεί να επιβάλει λογική κοινωνικού αυτοματισμού, ανάβοντας το φιτίλι του αλληλοσπαραγμού σε κυβέρνηση, πιστωτικά ιδρύματα, καταθέτες και οφειλέτες.
Οι θεσμοί σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της χώρας, τονίζοντας ότι, αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όμως θα γίνει αυτή τη φορά με βάση την κοινοτική οδηγία σχετικά με τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», η οποία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ), το αποκαλούμενο bail in, όπου μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα κληθούν να «πληρώσουν» το κόστος μια νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: