6 Δεκ 2016

Η πρώτη τηλεφωνική επαφή ΗΠΑ με Ταϊβάν από το 1979!

Η Τσάι Ινγκ-γουέν μίλησε με τον Τραμπ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του! Η δυσαρέσκεια της Κίνας
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της ομάδας μετάβασης. To γεγονός προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις,
καθώς η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός Αμερικανού προέδρου από το 1979!

Αρχικά ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπίας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα ήταν ένα «ιστορικό γεγονός», καθώς θα ήταν η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν, το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

«Στενοί δεσμοί»

Λίγο αργότερα ωστόσο η εκπρόσωπος του μεγιστάνα Χόουπ Χιξ επιβεβαίωσε ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ». Μία ημέρα αργότερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι χαρακτήρισε την τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με την πρόεδρο Τσάι «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει τη μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί. 

«Η αρχή της αδιαίρετης Κίνας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις, ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γι. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε επίσημη διαμαρτυρία στην «αρμόδια πλευρά» των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι δεν υπάρχει «καμιά αλλαγή» στην πολιτική της «μίας Κίνας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αντιδρώντας στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του νεοεκλεγέντος προέδρου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Πηγή: https://goo.gl/BaexSL

Δεν υπάρχουν σχόλια: