20 Δεκ 2016

Πλήγμα για τη Μέρκελ η επίθεση στο Βερολίνο

Τις επιπτώσεις από την -κατά τα φαινόμενα- τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο που άφησε 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες καλείται να διαχειριστεί η Ανγκελα Μέρκελ εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και πιέσεων για την έως τώρα πολιτική της στο Προσφυγικό.Είναι μάλιστα πλήγμα που δεν περιορίζεται

απλά στην μεταναστευτική πολιτική της, για την οποία έχει δεχτεί πολλές (πολιτικές) επιθέσεις στο εσωτερικό και από το εξωτερικό, αλλά και για την διακυβέρνησή της στο σύνολό της.
Η Telegraph υπογραμμίζει ότι το χτύπημα στον τόπο και τον χρόνο που έγινε αποτελεί ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Μόλις έξι μήνες έχουν περάσει από ένα πανομοιότυπης λογικής χτύπημα στην Νίκαια της Γαλλίας, στην παραλιακή λεωφόρο, εν μέσω ενός πλήθους που απολάμβανε αμέριμνο την αργία. Στο Βερολίνο επίθεση έγινε μέσα σε μια αγορά, σε κόσμο που εξίσου αμέριμνος περιμένει τα Χριστούγεννα.
Το χτύπημα, στον βαθμό που είναι οργανωμένο από το Ισλαμικό Κράτος ή απλά είναι εμπνευσμένο από τις τακτικές του, είναι σκηνοθετημένο με τρόπο που να προκαλεί τις μέγιστες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φέρει τον διχασμό στις δυτικές κοινωνίες, σημειώνει η εφημερίδα. Στόχος, όπως τον καταγράφουν και τα προπαγανδιστικά έντυπα των τζιχαντιστών, είναι να σπρώξουν τα κράτη που προσπαθούν να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη στο έδαφός τους πολιτών διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων να πάρουν θέση.
Για αυτόν τον λόγο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, η Μέρκελ «θα προσπαθήσει απελπισμένα να αποφύγει την σπασμωδική αντίδραση» στην επίθεση.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να μην αντιδράσει και καθόλου λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές και ενώ επιδιώκει την επανεκλογή της για τέταρτη θητεία.
Ο πολιτικός κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση έρχεται από τα ακροδεξιά που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί την επίθεση, ειδικά μάλιστα αν αποδειχτεί ότι ο δράστης είναι μετανάστης ή πρόσφυγας που έφτασε τα δύο τελευταία χρόνια από την βαλκανική οδό.
Ειδικότερα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη που θα έχει από μια τέτοια αποκάλυψη, αν επιβεβαιωθεί. Το κόμμα έφτασε σε ελάχιστα χρόνια από το μηδέν σε διψήφια ποσοστά σε όλη τη χώρα και 
μια σειρά από εκλογικές επιτυχίες σε κρατιδιακό επίπεδο.
Η ρητορική του  είναι έντονα ξενοφοβική και αντιμουσουλμανική, είναι κατά των διαδόσεων των οικονομικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητά αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση. Η παρουσία του στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές είναι δεδομνένη, απομένει όμως να δούμε το ποσοστό και αν θα έχει έμμεσο αλλά αποφασιστικό τρόπο στη συγκρότηση εκλογικών συμμαχιών (κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί του).
Θα προσπαθήσει η Μέρκελ να κάνει μια πιο δεξιλά στροφή για να συγκρατήσει (ή 
να επαναπατρίσει στο κόμμα της) ψηφοφόρους ανήσυχους με το μεταναστευτικό;
Οι επιλογές και τα περιθώρια είναι στενά. Μοιάζει να είναι το τέλος της περιόδου του «Θα τα καταφέρουμε» με το μεταναστευτικό, όπως επαναλάμβανε με αφορμή το Προσφυγικό με έμφαση η Ανγκελα Μέρκελ το 2015 αν και με μικρότερη συχνότητα ή θέρμη το 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: