Σάββας Καλεντερίδης
Ο Ερντογάν προσωπικά υπέστη τέσσερις συνεχόμενες ήττες στρατηγικής σημασίας, όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τους τρεις στόχους που είχε βάλει, με τις εξελίξεις να τον διαψεύδουν, αφού δεν πέτυχε καμία.Ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είχε θέσει ήταν η Τουρκία να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωσή της για την τύχη της περιφέρειας Νινευί, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη. Η Τουρκία διεκδικούσε ρόλο και στην επιχείρηση και στη
διοίκηση της περιφέρειας την επόμενη ημέρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν «τουρκική» ως το 1926, όταν παραχωρήθηκε στο Βασίλειο του Ιράκ, αλλά και τους τουρκομανικούς πληθυσμούς που κατοικούν εκεί, κυρίως στην πόλη Τελαφάρ.Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Θα συμμετάσχουμε είτε το θέλουν είτε όχι και στην επιχείρηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επιχείρηση απελευθέρωσης και, κατά τα φαινόμενα, δεν θα πάρει μέρος ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στη διοίκηση της περιοχής. Αρα, το σκορ ως τώρα είναι 1-0.
Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος ήταν να μην καταληφθεί η πόλη Τελαφάρ από σιίτες, αλλάζοντας τη δημογραφική δομή και τις ιστορικές ισορροπίες στην πόλη και την περιοχή. Η πόλη αυτή κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους, σουνίτες και σιίτες. Οι δεύτεροι έχουν εκδιωχθεί από τους σουνίτες και από το Ι.Κ., που κατέχει την πόλη τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία γιατί η Αγκυρα έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, στη στρατολόγηση και στον εξοπλισμό σουνιτών Τουρκομάνων, για να απαιτήσουν την επόμενη ημέρα αυτονομία για την πόλη και την περιοχή τους. Σ’ αυτήν την αυτόνομη περιοχή σχεδιάζει να κάνει «κουμάντο» η Αγκυρα.
Για να δηλώσει, μάλιστα, την αποφασιστικότητά της να πετύχει τον στόχο αυτόν μετακίνησε την 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Αγκυρα στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση 70 χλμ. από την Τελαφάρ, δηλώνοντας επίσημα σε όλους τους τόνους ότι, αν οι σιίτες επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη, η Τουρκία θα εισβάλει και θα την καταλάβει στρατιωτικά.
Ηταν τότε που ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ ελ-Ιμπάντι δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ: «Αν η Τουρκία εισβάλει στο έδαφός μας, θα θεωρηθεί εχθρός και θα την απωθήσουμε. Ομως θα πρέπει να γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι μια τέτοια επίθεση θα σημάνει και τον διαμελισμό της Τουρκίας».Οι σιίτες πριν από λίγες ημέρες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και περικύκλωσαν την Τελαφάρ. Η Τουρκία όχι μόνο δεν εισέβαλε, αλλά δηλώνει μέσω της πρόσφατης απόφασης του ΣΕΑ ότι θα επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Το σκορ μέχρι στιγμής, 0-2.
Ο τρίτος διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος ήταν να μην εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην επαρχία Σιντζάρ, των Κούρδων Γεζίντι, που είναι όμορη της Τελαφάρ. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, αν εγκατασταθούν, η Τουρκία θα εισβάλει στην περιοχή για να προστατέψει τα στρατηγικά συμφέροντά της.Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση του Ιράκ νομιμοποίησε τις ομάδες των μαχητών που οργανώθηκαν από το ΡΚΚ, παρέχοντας επίσημα οπλισμό και μηνιαίο μισθό. Η Τουρκία δεν εισέβαλε στη Σιντζάρ. Το σκορ, 0-3.
Ο τέταρτος στόχος ήταν η «κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Οχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή «κατραπακιά» από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτίριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.
Την ίδια επιχείρηση οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσημα ότι δεν την υποστηρίζουν. Το σκορ είναι 0-4 και δεν είναι τελικό. Λεπτομέρειες για τον... αγώνα στο άρθρο μας της Κυριακής. Ομως να υπογραμμίσουμε κάτι, που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ως συμπέρασμα για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει ο Ερντογάν στην Κύπρο και στα σύνορα της ψυχής του.
Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει τη σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης! Η διαπίστωση αυτή πρέπει να είναι οδηγός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την εθνική μας άμυνα.
Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει τη σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης! Η διαπίστωση αυτή πρέπει να είναι οδηγός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την εθνική μας άμυνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου