4 Δεκ 2016

Το νεο-οθωμανικό δόγμα,ο Ταγίπ Ερντογκάν και η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ ομπάμα στην Ελλάδα

Στέφανος Τανιμανίδης

Με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 30 χρόνια στην  καυτή περιοχή της Μεσοποταμίας και με το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κουρδικού κράτους, η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πιθανής ομοσπονδοποίησης της και για αυτό φέρνει στην επιφάνεια τα σχέδια  της για την αναβίωση των συνόρων της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας  κ. Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του τα τελευταία δώδεκα  χρόνια, θέλοντας να αποδημήσει τον Κεμαλισμό ,που
αποτέλεσε το θεμέλιο ιδεολογικό λίθο της δημιουργίας της σύγχρονής Τουρκικής Δημοκρατίας ,επαναφέρει στο προσκήνιο το αυτοκρατορικό όραμα των Τούρκων με σημείο αναφοράς του όχι πια τον  Κεμάλ, αλλά τον Μωάμεθ τον πορθητή και επιχειρεί έτσι να επαναφέρει τις εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας ,όπως αυτές προβλέπονται στο Εθνικό συμβόλαιο του 1920.

Στις 28 Ιανουαρίου 1920 οι βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησαν τον Εθνικό Όρκο η Εθνικό Συμβόλαιο ,με το οποίο τα σύνορα της Τουρκίας έπρεπε να αποκατασταθούν όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στις 17 Οκτωβρίου 1918 με την υπογραφή από μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυνάμεων της Αντάτ, της συνθήκης του Μούδρου. 

Με την απόφασή της  αυτή  η Εθνοσυνέλευση επιχείρησε τότε να θέσει τους όρους της προς τους νικητές του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης  μαζί τους!

Αυτή την απόφαση υιοθέτησε και ο Κεμάλ Μουσταφά πασάς που στη συνέχεια μεταβίβασε ως μυστική διαθήκη στους πολιτικούς επιγόνους του. 
Αφού σύμφωνα με δηλώσεις  του τότε βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), που ίδρυσε ο Τουργκούτ Οζάλ,  Γιαλτσίν Κοτσάκ, ο Κεμάλ είχε μυστική διαθήκη για τη Μοσούλη. 

Ο Κεμάλ Μουσταφάς Πασάς, σε συνομιλία που είχε το 1937 με τον Αμερικανό στρατηγό Μακάρθουρ ,του είχε πει μεταξύ άλλων και τα εξής:

 «Αν μου το επιτρέψει ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής μου, θα ξαναπάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα προσαρτήσω και θα κάνω μέρος της τουρκικής επικράτειας τη Θεσσαλονίκη και τη δυτική Θράκη». 

Ση συνέχεια ,όπως ισχυρίζεται ο Κοτσάκ ,ο μετέπειτα   πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ του εκμυστηρεύτηκε ότι και ο πρωθυπουργός Ισμέτ  Ινονού του είπε: 
«Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες τότε και δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε . Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν κάποτε, είναι καλό για την Τουρκία να πάρει τη Μοσούλη. Δεν πρέπει να το ξεχνάς αυτό».

Ενώ με τη σειρά του ο Ετζεβίτ, μεταβίβασε αυτή τη διαθήκη στον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ, λέγοντάς του ότι.«κ. Πρόεδρε εγώ, μόλις βρήκα κατάλληλες συνθήκες, πήρα την Κύπρο».

Ενώ το 1991  ο πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ επιχείρησε να κάνει πράξη αυτή τη διαθήκη, όταν δέχτηκε πρόταση του προέδρου των Η.Π.Α. Τζωρτζ Μπους  να συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» ,με αντάλλαγμα  τη Μοσούλη.

Στο  πρόσφατο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιχειρώντας να αναβιώσει ένα νέο μουσουλμανικό τόξο δήλωσε πως, «η Τουρκία πρέπει να ενδιαφέρεται για τους αδερφούς της στον ευρύτερο μουσουλμανικό ,σουνιτικό  κόσμο». 

Ενώ το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ,με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του όπως,«η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία η εκτός από τα σημερινά σύνορα της χώρας μας που ορίζουν διεθνείς συμβάσεις ,υπάρχουν και τα σύνορα της καρδιάς μας που βρίσκονται από τη Μοσούλη ,το Κιρκούκ ,το Αρμπίλ, το Χαλέπι και το Βατούμ, μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη ,τη Θεσσαλονίκη  και τη Βάρνα».

«Τα 780.000 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της σημερινής Τουρκίας είναι πού λίγα για να χωρέσουν τα εκατομμύρια των Τούρκων !».

Επιχειρεί, απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση, να καταστήσει σαφείς τις επικίνδυνες βλέψεις και επιδιώξεις του, αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση του για αμφισβήτηση του εδαφικού “status guo” στη Θράκη και το Αιγαίο ,παραβιάζοντας παράλληλα καθημερινά τον εναέριο χώρο μας και αμφισβητώντας τα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας .

Διαπιστώνοντας ο Τούρκος πρόεδρος ότι η εδαφική εξάπλωση του Ισλαμικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία και η αποτυχία της Δύσης να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ ,έχουν αποσταθεροποιήσει το «status guo» της περιοχής, σε συνδυασμό με την προέλαση των Κούρδων της Συρίας δυτικά του Ευφράτη που επιχειρούν να ενώσουν τα τρία καντόνια τους (Αφρίν, Κομπάνι ,Αλ Τζατζίρα),βιώνει ένα γεωπολιτικό εφιάλτη που μπορεί να επιφέρει σειρά αλλαγών στις γύρω από την Τουρκία περιοχές, αλλά ακόμη και αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας.

Γι αυτό εν όψει των διαπραγματεύσεων που μπορεί να καθορίσουν νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, βάζει ψηλά τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων ,στέλνοντας μάλιστα με την άδεια των Η.Π.Α. και την ανοχή της Μόσχας  στρατό στη βόρεια Συρία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, παρά την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα απειλεί ευθέως την Ε.Ε. με κατάργηση της συμφωνίας για τους μετανάστες και τα εκατομμύρια  πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν καταργηθεί η υποχρέωση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για την είσοδο τους σε χώρες της Ε.Ε., απειλή που εάν εφαρμόσει η Τουρκία ασφαλώς και θα φέρει σε δύσκολη θέση πρωτίστως την Ελλάδα.

Οι Νεοθωμανοί και ο εκφραστής της πολιτικής τους κ. Ερντογάν ,έχοντας συνείδηση της στρατηγικής σημασίας της πληθυσμιακής υπεροχής τους ,θεωρούν ότι μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος μουσουλμανικών πληθυσμών στα Ελληνικά νησιά και τη δημιουργία θυλάκων σε αυτά ,μπορούν στο μέλλον εν δυνάμει ,να δημιουργήσουν γεωπολιτικά ερείσματα προς όφελος τους.

Παράλληλα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κλιμακώνοντας την φιλοισλαμική πολιτική του και επιδιώκοντας την επιστροφή των πραγμάτων στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί ,παρά τις αντιδράσεις αρχαιολόγων και προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εξέδωσε σχετική απόφαση το 2013,σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης διόρισε ιμάμη στην Αγία Σοφία, στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα ,ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για ότι  ισχύει δεκαετίες τώρα στις μεταξύ μας σχέσεις. 

Την ίδια ώρα με αφορμή και δικαιολογία το απαράδεκτο πραξικόπημα ,που επίδοξοι δικτάτορες αλλά και ξένα συμφέροντα επιχείρησαν στην Τουρκία, με στόχο την ανατροπή του κ. Ερντογάν και επομένως την  αλλοίωση της θέλησης του Τουρκικού λαού ,διέταξε ένα πογκρόμ διώξεων και φυλακίσεων σε βάρος χιλιάδων πολιτικών  αντιπάλων του ,Μ.Μ.Ε . ,δημοσιογράφων ,ακόμη και σε βάρος εκλεγμένων στελεχών του φιλοκουρδικού  κόμματος Δημοκρατίας των Λαώ,(H.D.P.).

Η αποδυναμωμένη πολιτικά επίσκεψη του καθόλα συμπαθούς Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, που εκτός των εύσχημων που μας αποδίδει για τη στάση μας στο προσφυγικό ζήτημα,( εμείς όμως ας έχουμε στο πίσω μέρος το μυαλού μας τη γνωστή φράση του ιερέα του Θυμβραίου Απόλλωνα Λαοκόοντα προς τους Τρώες όταν αντίκρισε το Δούρειο ίππο έξω από την πόρτα εισόδου της Τροίας, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»), μετά τις προφανείς πιέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί ,πρωτίστως έχει στόχο την άσκηση πίεσης και στην Ελληνική κυβέρνηση  για άρση από μέρους της, της άρνησης συνυπογραφής με την Τουρκία εγγυήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. 

Αφού έτσι μόνον η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει τον στρατό κατοχής στο νησί, αλλά και στην συνέχεια να εγείρει δικαιώματα στη Μεσόγειο (βλ. Α.Ο.Ζ. πετρέλαια ,φυσικό αέριο κ.λ.π.)και δευτερευόντως τη μεσολάβησή του προς την κ. Άγκελα Μέρκελ, που μετά την εκλογή Τράμπ στις Η.Π.Α. εμφανίζεται ενισχυμένη στο εσωτερικό της και τους εταίρους δανειστές μας, για την πολυσυζητημένη ελάφρυνση του χρέους μας. 

Μετά μάλιστα ,εφόσον ερμηνεύονται σωστά οι όποιες φιλοτουρκικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τράμπ  που είδαν το φώς της δημοσιότητας, αλλά και σειράς επιτελών του που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας, όπως του αντιπρόεδρου του Μάικ Πένς, που θεωρεί την Τουρκία τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή μας , του απόστρατου αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν , πιθανότερου υποψήφιου για το Υπουργείο Άμυνας, που  δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου φιλοτουρκικό άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα «The Hill», αλλά  και  του πιθανού επόμενου Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Νιούτ Γκίνγκριτς, που δηλώνει θαυμαστής του εμπνευστή και εκτελεστή της Γενοκτονίας χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ,Κεμάλ Μουσταφά πασά, διαβλέπω ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Αλέξης Τσίπρας   θα δεχτεί σειρά νέων πιέσεων όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ,αλλά και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ασφαλώς  προς όφελος των Η.Π.Α. της Μεγάλης Βρετανίας , της Τουρκίας, αλλά και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Γι αυτό θεωρώ ότι ο παραληρηματικός λόγος ,αλλά  και ο αναθεωρητισμός του κ. Ταγίπ  Ερντογάν για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία , δεν είναι ένας ακόμη τακτικός ελιγμός του Τούρκου ηγέτη, αλλά η κύρια συνιστώσα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του και μια στρατηγική μακροχρόνιας παραμονής του ως νέος Σουλτάνος στην εξουσία της χώρας του.

 Θα πρέπει οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, ανεξαρτήτως της  δύσκολής οικονομικής θέσης που βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως πολίτες της , να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα το τελευταίο διάστημα με συνεχείς δηλώσεις του στοχευμένα δρομολογεί ο κ. Ταγίπ  Ερντογάν ,αφού αφορούν πρωτίστως  την πατρίδα μας και τη γύρω περιοχή ,να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα ,όχι μόνον σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό, γιατί «οι καιροί ου μενετοί».

......................................................

Ο Στέφανος Τανιμανίδης είανι επίτιμος Πρόδρος της Π.Ο.Π.Σ ( Πανελλήνια ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων )

Δεν υπάρχουν σχόλια: