8 Δεκ 2016

Η σκληρή συνταγή του ΔΝΤ που θα σαρώσει ό,τι έμεινε όρθιο

Στέλιος Κράλογλου

Περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο συνθέτουν το (εκρηκτικό) κοκτέιλ για το 2017
Μειώσεις μισθών (στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα), περικοπές κύριων συντάξεων και επιδομάτων, ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο αλλά και νέες επιβαρύνσεις σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων
έρχονται από Ιανουάριο, σύμφωνα με το Μνημόνιο διαρκείας (ή το «ισχυρό πακέτο μέτρων», όπως το ονόμασε το Εurogroup), το οποίο σχεδιάζουν κυβέρνηση και δανειστές. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη σκληρή συνταγή μέτρων του ΔΝΤ, η οποία θα είχε συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης του πρόσφατου Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε τελικά για επικοινωνιακούς λόγους και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος!

Ο κατώτατος
Τα εργασιακά αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι», ενώ πιέσεις ασκούνται για μειώσεις 20%-30% στις κύριες συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».
Οι θεσμοί επιμένουν να ζητούν διπλασιασμό στο επιτρεπόμενο όριο των ομαδικών απολύσεων, από 5% στο 10%, ενώ υπάρχουν και ακραίες εισηγήσεις για κατάργηση του πλαφόν. Για τον κατώτατο μισθό οι θεσμοί δεν έχουν θέσει ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται (απορρίπτουν τις τριετίες και τα συνοδευτικά επιδόματα), ενώ τάσσονται σθεναρά υπέρ του υποκατώτατου μισθού των νέων στα 527 ευρώ μεικτά. 

Το ΔΝΤ παράλληλα ζητά να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο οι μισθοί του δημόσιου με του ιδιωτικού τομέα, υπολογίζοντας ότι οι μέσες καθαρές μηνιαίες αποδοχές στον δημόσιο τομέα ανέρχονται σε 1.050 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνουν τα 780 ευρώ. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη να ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες οι οποίες ανήκουν σήμερα στον δημόσιο τομέα, επαναφέροντας τη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου (2011-2012), όταν ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να κλείσει η αξιολόγηση. 

Στα φορολογικά, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει τα εξής:
• Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου και καταργείται από το 2017.
• Μείωση της έκπτωσης από ιατρικές δαπάνες από το 2017, με στόχο να περιοριστεί το κονδύλι. Οσοι επιθυμούν να έχουν τη σχετική έκπτωση θα πρέπει να πληρώνουν για τις ιατρικές υπηρεσίες με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
• Περικοπή των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι ναυτικοί. 
• Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι θα περιοριστεί στα 55.000.000 ευρώ, από 105.000.000 ευρώ σήμερα.

Αρχισε το «κάστινγκ» για το Κατοχικό Ταμείο
Μία ημέρα μετά το «καμπανάκι» του Eurogroup, που επισήμανε στο προχθεσινό ανακοινωθέν του ότι εκκρεμεί ακόμα η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, χθες δημοσιεύτηκε στον οικονομικό Τύπο η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση υπογράφεται από την εταιρία συμβούλων Stanton Chase, η οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση ρόλο συμβούλου του Ταμείου για την αξιολόγηση των υποψήφιων μελών του Δ.Σ. Το Κατοχικό Ταμείο είχε δεσμευτεί να διαθέσει έως 200.000 ευρώ στην εταιρία συμβούλων που θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Οι προς κάλυψη θέσεις είναι αυτές του διευθύνοντος συμβούλου, του εκτελεστικού συμβούλου και τριών έως πέντε μη εκτελεστικών μελών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικά έως τις 14 Δεκεμβρίου. Το Eurogroup ξεκαθάρισε προχθές ότι η πρόσληψη της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως ονομάζεται επισήμως το Κατοχικό Ταμείο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να αρχίσει ο νέος φορέας τη λειτουργία του.

Η επικράτηση του Σόιμπλε για τον «κόφτη» διαρκείας
Τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει μόνιμο «κόφτη», σε συνδυασμό με πιο σκληρό Μνημόνιο, αποτυπώνει το ανακοινωθέν του προχθεσινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με τη μακροσκελή απόφασή τους ουσιαστικά δεν δεσμεύουν τη χώρα μας απλώς για λίγα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, αλλά ουσιαστικά της επιβάλλουν λιτότητα διαρκείας, έως το 2060. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα στον μηχανισμό και στα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτόν τον στόχο» τονίζεται στο επίμαχο ανακοινωθέν. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα. 

Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν σε μόνιμο «κόφτη», επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ενώ αποδεικνύουν ότι για πολλοστή φορά επικράτησε στο Eurogroup η γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο αυτόματος «κόφτης» θεσπίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις προβλέψεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ενεργοποιηθεί έως τον Μάιο του 2019, αν διαπιστωθεί σημαντική υστέρηση έναντι των δημοσιονομικών στόχων το 2018. Η μονιμοποίησή του θα σημαίνει την αυτόματη οριζόντια περικοπή δαπανών κάθε χρόνο. Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του ΔΝΤ ώστε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο να συνδεθεί με το ΑΕΠ και να υπολογίζεται ως ποσοστό του.

Οι ασάφειες του Μαξίμου για τα μέτρα από το 2018
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την Ελλάδα καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (φωτό) διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά μέτρα μετά το 2018 όπως ζητάει το Ταμείο, χαρακτηρίζοντας «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα» για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας. Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Δεν απάντησε, όμως, με σαφήνεια σε ερωτήσεις που του έγιναν στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αν οι δανειστές επιμείνουν στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα ή σε νέα μέτρα τη διετία 2019-2020 ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρέους. 

Στέλνοντας μήνυμα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει ειδικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να τα βρουν μεταξύ τους και να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση της πολιτικής της ακραίας λιτότητας.

Πηγή: https://goo.gl/tJFzjW

Δεν υπάρχουν σχόλια: