8 Δεκ 2016

Bloomberg για το 2017 : Η Λεπέν κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία και βγάζει τη χώρα απο την ΕΕ, ο Γκρίλο κερδίζει στην Ιταλία και η Μέρκελ χάνει στη Γερμανία !

Όπως κάθε χρόνο, το Bloomberg παρουσίασε τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά που αν έστω ένα μέρος τους επαληθευθεί, τότε ο κόσμος θα είναι εντελώς διαφορετικός και μάλλον καλύτερος απο σήμερα.Όσο και αν
ακούγονται απίθανες οι προβλέψεις του Bloomberg, το διεθνές αυτό πρακτορείο δεν πέφτει συχνά έξω στις εκτιμήσεις του για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο μέλλον που στηρίζονται σε πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ήταν ένας  από τους ελέχιστους αν όχι ο μόνος διεθνής δυτικός φορέας που είχε προβλέψει τη νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ,γεγονός για το οποίο είχε δεχτεί απαξιωτικές επιθέσεις και ειρωνικούς σχολιασμούς. 

Οι φετινές εκτιμήσεις του Bloomberg για το 2017,μεταξύ άλλων, αφορούν την άνοδο του επιλεγόμενου "λαϊκισμού"στην Ευρώπη, που στην κοινή καθομιλουμένη σημαίνει άνοδο του πατριωτισμού έναντι της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, προβλέπει εντάσεις μεταξύ των  ΗΠΑ και της Κίνας λόγω της πολιτικής προστατευτισμού του Ντ.Τραμπ.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Bloomberg προβλέπει συνέχιση της δυστυχίας και φτωχοποίησης της χώρα μας, αφού παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται, η οικονομία θα συνεχίσει να καταρρέει χωρίς  να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.

Αναλυτικά τα σενάρια έχουν ως εξής:

Ευρώπη

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές. Οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρώπη και κερδίζει και αυτό. Η Γαλλία γίνεται η δεύτερη μεγάλη χώρα μετά την Αγγλία που θα αποχωρήσει και αυτό ουσιαστικά διαλύει την ΕΕ, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε.

Στην Ιταλία γίνονται εκλογές τις οποίες κερδίζει  ο Μπέπε Γκρίλο των 5 αστέρων, κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο εκρηκτικο πολιτικό μείγμα στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ χάνει τις εκλογές και στη Βρετανία την εξουσία χάνει η Τερίσα Μέι την οποία αντικαθιστά κάποιος σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit.

ΗΠΑ

Το Bloomberg τονίζει πως οι πρώτες εβδομάδες Τραμπ στη εξουσία θα είναι ομαλές και εκτιμά ότι σε περίπτωση που μεταξύ των πρώτων ενεργειών του είναι, για παράδειγμα, κάποια οικονομική μεταρρύθμιση, θα αυξήσει και τα ποσοστά δημοτικότητάς του.

Ωστόσο, παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις εναντίον του, ειδικά από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Στην συγκεκριμένη πολιτεία το Bloomberg αναφέρει πως τα κινήματα θα είναι τόσο ισχυρά και οι αντιδράσεις τόσο έντονες που δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα δημοψήφισμα για Calexit…


Το πλεόν εκρηκτικό σενάριο το Bloomberg το κρατά για το τέλος αναφέροντας πως, δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν τελικώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο παγκοσμίων εξελίξεων.

Μία από αυτές ίσως να είναι η εκ νέου «ψυχρότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, αλλά και ένας επίσημα κηρυγμένος οικονομικός πόλεμος με την Κίνα.

Παράλληλα, η έξοδος των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και η προσέγγιση του Τράμπ με τον Πούτιν, θα αφήσει ανοιχτό το πεδίο στη Ρωσία για εγκαθίδρυση δικών της συστημάτων και επιρροών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: