8 Ιαν 2017

Είναι καιρός να αποκατασταθούν οι διαχρονικοί ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με τη Συρία




Ύστερα από πέντε χρόνια αιματηρών συγκρούσεων με πάνω από 350.000 νεκρούς, με περισσότερους από 1,5 εκ,. πρόσφυγες και τεράστιες υλικοτεχνικές καταστροφές, το Ισλαμικό Κράτος πνέει τα λοίσθια. Τα όνειρα του νεο-Σουλτάνου Ερντογκάν να μετατρέψει τη Συρία σε προτεκτοράτο του έχουν πάει περίπατο. Από τις στάχτες του ξενοκίνητου πολέμου βγαίνουν νικητές οι υγιείς δυνάμεις της πολυθρησκευτικής Συρίας που αποτελούσε και αποτελεί, τη μοναδική ίσως διαχρονική ισχυρή σύμμαχο της χώρας μας απέναντι στις επιθετικές ορέξεις των νεο-Οθωμανών γειτόνων μας.


Η Συρία υπο την ηγεσία του Άσαντ βγαίνει νικήτρια απέναντι στις σκοταδιστικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και των μισθοφόρων που εξαπόλυσε η δύση των Ομπάμα-Κλίντοςν με το κάλυμμα της αυτοεπιλεγόμενης Συριακής Αντιπολίτευσης που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.Όπως έχει αποδειχτεί  πλέον, το Ισλαμικό Κράτος όπως παλαιότερα η Αλ Κάϊντα είναι δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της πολιτικής της "Αραβικής Άνοιξης" που προώθησαν οι Ομπάμα-Κλίντον. Οι φανατικοί εισβολείς του ISIS εκπαιδεύτηκαν και οπλίστηκαν στην Τουρκία, η οποία ήθελε να μεταβάλλει τη Συρία σε προτεκτοράτο της. 

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία,που δαπάνησαν τεράστια ποσά για να χρηματοδοτήσουν το " αυγό του φιδιού" που στράφηκε και εναντίον τους, ο ISIS και οι σύμμαχοί του φανατικοί Σουνίτες, χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέϊτ στα πλαίσια των σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Επικεφαλής των εκπαιδευτών του ISIS είναι ξένοι και ειδικότερα ένας Νορβηγός μουσουλμάνος. 

Για τις ΗΠΑ και τη Γαλλία του "προοδευτικού" Ολάντ που επίσης είχε συμμετοχή στην εκστρατεία ενάντια στη Συρία, ο Άσαντ αποτελεί-αποτελούσε εχθρικό στόχο γιατί εκεί η Ρωσία διατηρεί τη μοναδική στρατωική και ναυτική της βάση στη Μεσόγειο θάλασα. Επίσης, βασική αιτία της επίθεσης της δύσης ήταν ο έλγχος των πετρελαίων και των διαδρόμων μεταφοράς τους.

Ο Άσαντ πρότεινε τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών υπο την απόλυτη εποπτεία της δύσης. Αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό γιατί  οι δυτικοί "δημοκράτες" γνωρίζουν ότι έχει τεράστια δημοφιλία στο Συριακό λαό, όπως ανέφερε  σε πρόσφατη συνέντεξή του ο Ντόναλντ Τράμπ.Ο οποίος όλα από τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις φαίνεται ότι προτίθεται να τερματίσει αυτό την ανεπίτρεπτη και ξενόφερτη τραγωδία.


Ελλάδα και Συρία

Η Συρία, μαζί με τη Βουλγαρία σε επίπεδο περιφέρειας, ήταν στο παρελθόν οι μόνες δύο φιλικές δυνάμεις με τη Ελλάδα απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, με τις δύο αυτές χώρες είχε συναφθεί μυστικό σύμφωνα αμυντικής αλληλουποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης απο την Τουρκία. 

Ενάντια στα γεωπολιτικά της συμφέροντα, η Ελλάδα ακολούθησε την καταστροφική πολιτική που οργάνωσαν τα γεράκια της Ουάσιγκτον, με την αγαστή συνεργασία κυρίως της Γαλλίας, της Τουρκίας,της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.Η  χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς που έχει  αποκοπεί  από την παραδοσιακά φίλη και σύμμαχο αυτή χώρα όπου ζουν πολλές χιλιάδες Έλληνες πολίτες και 2 εκ. Ελληνορθόδοξοι οι οποίοι στρατεύονται στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης Άσαντ. Από το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αφού έκλεισε την Πρεσβεία μας στη Δαμασκό, ζήτησε από την εδώ πρέσβη της Συρίας να φύγει. Από τότε και μέχρι  σήμερα, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Συριακής πρεσβείας στην Αθήνα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς δίπλα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει ένας φύλακας και μια σημαία  στην οροφή για να μας θυμίζει τη χώρα με τους παραδοσιακά ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. 

Τα συμφέροντα της χώρας μας εξυπηρετεί ανεπαρκέστατα φυσικά, η πρεσβεία της Βουλγαρίας. Και η εδώ ανυπαρξίας Συριακού Προξενείου, επιτρέπει σε πολλούς εισερχόμενους οικονομικούς μετανάστες από Αραβικές κυρίως χώρες, να δηλώνουν Σύριοι στοχεύοντας σε προσφυγική κάλυψη. 


Η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις μόνο  Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποπέμψει την εδώ πρεσβεία της Συρίας. Οι μόνες τρεις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν το ίδιο είναι η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Μεγάλη Βρετανία. Η Δαμασκός διατηρεί  Πρεσβείες ή Προξενεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπως,  η Γερμανία,  Αυστρία,Ισπανία, Πολωνία,Κύπρος,Τσεχία,Ρουμανία,Βουλγαρία, Ολλανδία, Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, όπως και  μεταξύ άλλων η Κίνα, η Αρμενία αλλά και η... Τουρκία ( ! ).

Στη Δαμασκό λειτουργούν Πρεσβείες ή Προξενεία Ευρωπαϊκών χωρών όπως, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Δανία, η Σερβία και η Σουηδία,  έχουν μεταφέρει για λόγους ασφαλείας τις πρεσβείες τους για τη Συρία στην κοντινή Βηρυτό του Λιβάνου. Πρεσβείες πολλών άλλων χωρών συνεχίζουν  να λειτουργούν στη Δαμασκό ή στη Βηρυτό.

Από τη Γαλλία επισκέφτηκαν τη Συρία τέσσερις βουλευτές το Φεβρουάριο 2015, τρεις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και πέντε τον Μάρτιο του 2016. Τον Μάρτιο του 2015 την επισκέφτηκε αντιπροσωπεία βουλευτών από το Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2016 την επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες βουλευτών και γερουσιαστών από τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Αυστραλία, τη Σουηδία,την Ιταλία, την Ισπανία τη Δανία αλλά και την Τουρκία ! Επίσης, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, την επισκέφτηκαν  εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ και τον Απρίλιο Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Και το εντυπωσιακότερα όλων. Τον Φεβρουάριο τρέχοντος, επισκέφτηκαν τη Δαμασκό Τούρκοι βουλευτές.!

Η Ελλάδα που θα έπρεπε να είναι πρώτη σε παρόμοιες κινήσεις για ιστορικούς, εθνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, αμυντικούς  λόγους, είναι απούσα. 

Για να καλυφθεί έστω και μερικώς το κενό αυτό,  μαζί  με τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και με μικρή ομάδα Ελλήνων, τον Ιούλιο του 2016, πήγα τη Δαμασκό όπου συναντηθήκαμε με τον Άσαντ, καθώς  και με πολλούς άλλους πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες της χώρας ( βλ. και σχετικό δημοσίευμα εδώ). Πρόσφατα επισκέφτηκε τη Συρία και κλιμάκιο Ελλήνων νομικών.


Είναι εξαιρετικά οξύμωρο,  η δύση που υποτίθεται ότι υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτικών θρησκευτικών, εθνολογικών και επιμέρους ομάδων, να πολεμά μια κυβέρνηση που στηρίζει στην πράξη διαχρονικά τις ίδιες αξίες, απέναντι σε θρησκόληπτους μανιακούς που αντιμετωπίζουν άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις με τη μέθοδο του αποκεφαλισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι, στην εποχή της μεγάλης Ελληνοτουρκικής κρίσης τον Μάρτιο του 1987, ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε βοήθεια από τη Συρία και ο Άσαντ παρέταξε τα στρατεύματα του στα σύνορα με την Τουρκία κάνοντας την περίφημη δήλωση: «Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας»!

Ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να ξεχνά παρόμοιες κρίσιμες ιστορικές στιγμές όπως και τις παραδοσιακά βαθιές σχέσεις των δύο χωρών. Είναι καιρός το ίδιο να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση και να αλλάξει ρώτα όχι μόνο για αξιακούς και εθνικούς λόγους,αλλά και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον για το συμφέρον της χώρας. 


Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει το μεγάλο ατόπημα που έχει διαπραχθεί στις σχέσεις μας με τη Συρία και να ενεργήσει καταλλήλως το ταχύτερο δυνατό. Η επίσκεψη που έγινε από τη δική μας μικρή άτυπη ελληνική αντιπροσωπεία σε δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς, θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί ως μια μικρή παρακαταθήκη για τον ίδιο σκοπό. Άλλωστε, η πρωτοβουλία της εκεί μετάβασής μας δεν είχε άλλο λόγο εκτός από την υπηρεσία αξιών και ιδανικών που ταυτίζονται με το συμφέρον της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: