29 Μαΐ 2014

Παρακμή, οδύνη, φυγή και αποδοχή του μνημονίου

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, έμεινα έκπληκτος από το κλίμα φυγής σε ένα περιβάλλον προφανούς  παρακμής που έχει συμπαρασύρει τη χώρα Αυτό αντικατοπτρίζεται παντού, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και στις  πρόσωπο-με πρόσωπο συζητήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις εκλογές, με ιδιαίτερη έμφαση  στη γελοιότητα τον τοπικισμό τη θλίψη.

Τι να πει κανείς για μια χώρα όπου ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται σε  ομιλία του   ότι η Ελλάδα σε επτά χρόνια, μέχρι δηλ. το τέλος του 2020, θα ευημερήσει, όπως ήταν το 2007 ! Κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται ακόμη και να κατανοεί την απόλυτη κατάσταση της παραίτησης από μια τέτοια δήλωση.
Στη συνέχεια, ακούμε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται ότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη «Νέα Ευρώπη» ! Ας μην συζητήσουμε για το πόσο γελοία είναι αυτή η δήλωση.. Ας μη συζητήσουμε ότι αυτή η « αντιπολίτευση» έχει πλέον αποδεχθεί τα μνημόνια και το χρέος. Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι ο μόνος δρόμος του προς την εξουσία είναι να προσφέρει «γην και ύδωρ» στην τρόικα , ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεκτός. Η αναζήτησή του για την εξουσία είναι χρονοβόρα και υπερέχει του συμφέροντος της Ελλάδα . Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ελάχιστα εκλογικά κέρδη . Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να είναι ποιοτικά διαφορετική από τη ΝΔ και την το ΠΑΣΟΚ .
Επιπλέον είναι αστεία ή και γελοία διάφορα κόμματα που κρύβουν παλιές και κουρασμένες πολιτικές δυνάμεις με ονομασίες όπως « η ελιά », « το ποτάμι », κλπ. Είναι οδυνηρό να βλέπουμε τη χώρα να βυθίζεται στη συνολική ασχετοσύνη , την απόλυτη παρακμή,την απόγνωση . Σε όλη την Ελλάδα, διακρίνεις μόνο φόβο, απουσία ελπίδας για το μέλλον, μια μεγάλη ανάγκη φυγής.
Όλα αυτά κυριαρχούν σε ένα κλίμα απόλυτης παρακμής που κανείς δε θέλει να αντιμετωπίσει, εκτός από κάποιες ομάδες που συνεχίζουν να προσπαθούν σκληρά στην άκρη του πολιτικού συστήματος να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση. 


Ελεύθερη μετάφραση και σύντμηση επιστολής του ομογενή καθηγητή Αναστάσιου Ρέτζιου , PhD,San Ramon , Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: